Socialisti.sk sa zastávajú utláčaných pracujúcich

Pracujúci na Slovensku stratili dôvod oslavovať 1.máj.

Pri príležitosti 1. mája hnutie Socialisti.sk usporiadalo protestné zhromaždenie v Prešove a kultúrno-politickú akciu v Nitre, ktorej sa zúčastnil aj exminister školstva Juraj Draxler a viceprimátorka Šale Danica Lehocká.

Na oboch podujatiach hnutie poukázalo na skutočnosť, že cena práce na Slovensku hlboko zaostáva nie len za zvyškom Európy, ale aj za zdražovaním bývania, potravín, pohonných hmôt a služieb. Slovensko tiež patrí k rekordérom v počte odpracovaných nočných zmien, ktoré majú preukázateľne škodlivé účinky na ľudské zdravie. To podotkli aj prítomní predstavitelia OZ KOVO, ktorí pripomenuli, že síce sa možno zvyšuje vek dožitia, ale vek dožitia v zdraví sa skracuje. Hnutie Socialisti.sk namiesto lámania rekordov v nočných zmenách a nadčasoch presadzuje skracovanie pracovnej doby na 30 hodín týždenne.

Počas inflačnej krízy prichádzajú na Slovensku o prácu stovky až tisíce ľudí, ako napr. v žiarskych hlinikárňach, trnavskom Stellantis, či magnezitových závodov v Lubeníku. A mnohé podniky, akým je BPC Beluša, sa snažia nahrádzať kmeňových zamestnancov a zamestnankyne prekarizovanými agentúrnymi zamestnancami. Bekmatov zdôraznil, že počet prepustených nie je len číslo – každá osoba bez práce znamená výpadok príjmov jednej domácnosti, ktorá sa tak ocitá v neistote.

Bekmatov vyzval zvyšné politické strany, aby sa prestali venovať kultúrnym vojnám či planému marketingu a začali riešiť reálne problémy reálnych ľudí. Totiž podľa jeho slov základom všetkého je práca. Nové pracovné miesta však nesmú vznikať na úkor zastavania úrodnej pôdy, ako je tomu v Leviciach, kde Slovensko príde o 40 hektárov ornice.

Priority štátu treba postaviť z hlavy na nohy. Prácu potrebujú regióny s vysokou nezamestnanosťou a pôdu treba využiť na dosiahnutie potravinovej bezpečnosti.

Bekmatov na záver vyzval na potlesk venovaný predsedovi ZO OZ KOVO BPC Beluša Milošovi Kapušovi, ktorý dlhodobo čelí šikane na pracovisku, a ktorý sa práve kvôli tejto šikane nemohol prvomájových osláv zúčastniť. Hnutie Socialisti.sk sa bude aj naďalej stretávať s odborármi a odborárkami a poukazovať na šikanu, ktorej slovenskí pracujúci čelia.

sk_SKSK