Kvír ľudia ako štít pokrytectva EÚ

Komisia EÚ začala oficiálne konať voči Maďarsku a Poľsku, ktorých legislatíva útočí na kvír (LGBTI+) ľudí. Ako kvír osobu ma úprimne teší, že po rokoch nečinnosti sa zdá, že Komisia od slov prešla ku konkrétnym činom. Ale:

Problém s EÚ je ten, že ona sama aktívne povoľuje porušovanie ľudských práv a fyzickú likvidáciu civilistov na Blízkom východe, že Francúzsko a iné veľké európske ekonomiky stoja na neokolonializme v Afrike a iných krajoch Globálneho juhu, že kvôli ochrane súkromného a „duševného vlastníctva“ farmafirmy profitujú z ľudského utrpenia – a dalo by sa pokračovať. Nezdá sa mi, že by EÚ na tých právach záležalo až tak veľmi.

Pokiaľ má EÚ upozorňovať na porušovanie ľudských práv selektívne, tak takú Úniu nepotrebujeme. Podobné pokrytectvo možno sledovať u USA, ktoré pod zámienkou „porušovania ľudských práv“ agresívne presadzuje svoje materiálne záujmy. Ako kvír osoba nestojím o to, aby som slúžila ako štít, ako dymová clona zakrývajúca kapitalizmom vytvorenú sociálnu nespravodlivosť a imperialistické záujmy európskych ekonomík. Toto je niečo, čo robí aj izraelská vláda – pride v Tel Avive využíva ako štít pred kritikou izraelského apartheidu. Ďakujem, neprosím.


Ľudské práva sú ale aj strecha nad hlavou, jedlo, pitná voda. Nie len, že na materiálny nedostatok či bezdomovectvo trpia práve ostrakizované etnické skupiny, ženy, kvír ľudia atď., ale hlavne EÚ sa s materiálnym nedostatkom nechystá robiť nič. Pokiaľ v EÚ žijú ľudia pod hranicou extrémnej chudoby, tak Eurokomisia používa v otázke ľudských práv dvojaký meter.

Správanie sa maďarských a poľských autorít je neospravedlniteľné a Orbánovo schovávanie sa za referendum je až tragické. Držím poľským a maďarským kvír ľuďom palce, lebo také opovrhovanie zo strany „vlastného“ štátu, aké zažívajú, si nezaslúži nikto. A v boji s pokrytectvom EÚ držím palce aj nám všetkým. Naše problémy majú rovnakého menovateľa a preto:
Našou zbraňou je solidarita!

Autor/ka je člen/kou hnutia Socialisti.sk

en_GBEN