Pamätník Červenej armády v Banskej Bystrici pod tlakom “miestnych aktivistov”

Po vlne vandalizmu, ktorej čelili a stále čelia pamätníky osloboditeľskej Červenej armády na Slovensku, sa nám začali objavovať aj rôzne “občianske iniciatívy“, ktoré volajú po odstraňovaní, premiestňovaní, či upravovaní týchto pamätníkov.

Na začiatok si musíme jednoznačne povedať, že tzv. “križiacke výpravy” proti pamätníkom osloboditeľskej Červenej armády sa veľakrát ospravedlňujú akousi solidaritou Ukrajine a vyhranenia sa proti Rusku a Putinovi. Títo ľudia sa vyvršujú na pamätníkoch, ktoré ale s ruskou a Putinovou agresiou a vojnou proti Ukrajine nemajú nič spoločné! Takto sa solidarita neprejavuje, že sa odbavíte na pamiatke miliónov vojakov a obyvateľov Sovietskeho zväzu, ktorí padli v boji proti nacizmu a fašizmu a vďaka ktorým tu dnes môžeme stále žiť a rozvíjať sa.

Na poháriku s Dostálom
Len pred pár dňami sa objavila ďalšia “občianska iniciatíva“, ktorej lídrom je Andrej Čierny z iniciatívy „Nie v našom meste“ a ktorej tŕňom v oku je pamätník osloboditeľov v Banskej Bystrici tzv. Čierny obelisk. Je zaujímavé, ako sa takíto ľudia schovávajú pod formulkou občianski aktivisti, pritom ide veľakrát o ľudí s jasne vyhranenými politickými názormi, inklinujúcimi k určitému svetonázoru, či politickým stranám a sú rôzne poprepájaní s ďalšími jasne politicky vyhranenými “občianskymi aktivistami“ a politikmi.

Keď si posvietite bližšie na hlavnú postavu tejto iniciatívy Andreja Čierneho zistíte, že ide presne o tento typ “občianskeho aktivistu“. Stačí si pozrieť jeho politických kamarátov a zistíme, ako si tento “občiansky aktivista“ vychutnáva pohárik s predsedom OKS a poslancom za SaS Ondrejom Dostálom a je vymaľované.

Na pamätníky útočia z jasných ideologických dôvodov
Títo “občianski aktivisti“ na začiatku vždy začnú hovoriť o nejakej potrebe spoločenskej diskusie, ďalej to pokračuje návrhmi na rôzne revízie vrámci pamätníkov, odstraňovanie symbolov, prepisovanie textov a končí to rôznymi výzvami na premiestňovanie a odstraňovanie… Im vôbec nejde o diskusiu, ako deklarujú, či objektívne pochopenie histórie, ale o jasnú revíziu dejín a presadenie svojho pohľadu. Dokladujú to aj výroky spomínaného Andreja Čierneho, ktorý hovorí o pamätníku v BB ako o klamlivom, že deformuje historický odkaz nášho oslobodenia, že ide o sovietsku propagandu, že bol Banskobystričanom nanútení, že pripomína komunistický režim a tak ďalej, a tak ďalej.

Toto sú tie pomalé a plazivé snahy, ktoré sú ale pod rúškom “objektívnej pravdy“ poháňané nenávisťou a ide im o revíziu a prepisovanie dejín vrámci ich ideologického videnia sveta. Tomuto sa musíme jasne postaviť a hnutie Socialisti.sk hovorí: Ruky preč od pamätníkov osloboditeľov!

Barbarizmu už padli za obeť tisíce pamätníkov Červenej armády
Títo ľudia sú určite posilnení a inšpirovaní aj príkladmi štátneho barbarizmu vo viacerých štátoch. V Poľsku, Pobaltí a na Ukrajine, kde  odstránili už tisíce pamätníkov oslobodenia venované Červenej armáde, v Českej republike odstránili sochu maršála Koneva a postavili pamätník “vlasovcom”. V Pobaltí, na Ukrajine stavajú pamätníky miestnym nacistickým kolaborantom z radov SS a vo veľkom sa začína prekrúcať história 2. sv. vojny a antifašistického odboja.

Ničenie pamätníkov je výrazom barbarstva, ktorý môžeme zrovnávať s akciami Talibanu, či Islamského štátu, ktorí systematicky ničili všetky pamiatky, ktoré nevyhovovali ich ideológii, presne tak, ako sa to dnes deje v spomínaných európskych krajinách. Historická pravda nemôže byť zničená kladivom!

Vojnu neprežilo až 27 miliónov obyvateľov Sovietskeho zväzu
Pri oslobodzovaní Slovenska padlo 63 000 vojakov Červenej armády, 11 000 vojakov rumunskej armády a počas oslobodzovania celého územia Československa zomrelo 18-tisíc vojakov 1. Československého armádneho zboru. Vojaci Červenej armády nasadzovali svoje životy za našu slobodu a priamo v bojoch ich padlo okolo 9 miliónov, z toho 2,5 milióna pri oslobodzovaní okupovaných štátov, čim zohrali rozhodujúcu úlohu pri porážke nacizmu a fašizmu.

Počty padlých vojakov (červená), civilistov (oranžová) a podiel úmrtí v porovnaní s populáciou danej krajiny v %

Uctime si pamiatku všetkých, ktorým nebolo umožnené dožiť sa pádu fašizmu a nacizmu a vytúženej slobody. Dejiny sú nám varovaním, aby sa takéto zverstvá už nikdy neopakovali!

Miroslav Pomajdík
podpredseda hnutia Socialisti.sk

en_GBEN