Pretláčaný médiami napriek politickým ambíciám: čudný prípad gen. Macka

Pretláčaný médiami, pasovaný do role “bezpečnostného experta“, pritom ide o človeka s jasnými politickými ambíciami: Reč je o Mackovi.

Ako je vôbec možné, že Pavel Macko dostáva taký obrovský mediálny priestor, keď vedie politickú stranu ODS – Občianski demokrati Slovenska, ktorej preferencie sú na úrovni nuly a ešte aj v čase, keď práve Macko jedná s viacerými pravicovými stranami o možnom spoločnom postupe do volieb?

Ukážte nám iný politický subjekt s takou mizivou podporu, aby dostával nejaký ich predstaviteľ (predseda), taký obrovský mediálny priestor a to je tu niekoľko ďalších politických strán, ktorých preferencie ďaleko prevyšujú tie ODS (čo nie je veľké umenie) a ich predstavitelia za celé roky nedostali žiaden priestor v médiách.

Videli ste snáď predsedu Socialistov.sk Bekmatova, alebo iného predstaviteľa hnutia Socialisti.sk v hlavných médiách? Samozrejme, že nie, nakoľko nám ten priestor nikto nedá, lebo ten je hlavne vyhradený pre ľudí ako Macko, ktorí vyhovujú dnešnej tzv. „štátnej doktríne“.

Mnoho ďalších osobností, analytikov, politológov, historikov, aktivistov, politikov sa jednoducho do hlavných médií nedostane, lebo im „ideologicky“ nevoňajú. Toto je veľmi nebezpečný jav, ktorý výrazne zasahuje do slobodnej diskusie s rôznymi pohľadmi na vec. Oháňajú sa kritickým myslením, no každý, kto prejaví iné kritické nazeranie, je hneď ostrakizovaný a vytláčaný z mediálneho priestoru. Tam zaznievajú aj také argumenty, že ten a ten je, alebo bol politicky činný (pri Mackovi im to akosi nevadí)…

Z akého popudu je práve Macko tak preferovaný, lebo odvolávať sa na to, že ide o generála vo výslužbe, armádneho analytika atď., atď. je jednoducho nerelevantné a bezpredmetné od chvíle, keď tento človek začal robiť politiku a stal sa teda aktívnym politickým aktérom, s jasnými politickými ambíciami a ešte k tomu, už nám aj vo veľkom začala neoficiálna volebná kampaň ku nadchádzajúcim voľbám…

Macko je už dlhšiu dobu politicky aktívny (kandidoval napr. za koalíciu PS/Spolu), takže tu už nemôže byť ani reč o nejakej nestrannosti, apolitickosti, keďže tento človek má jasné politické ciele, jasne vyhranené politické názory a jasne zastupuje určitú politickú stranu a politickú ideológiu. Každý jeho priestor v médiách je aj priestorom pre jeho politický subjekt a politické ambície.

Veď človek sa bojí už otvoriť aj záchodovú misu, aby z nej na vás náhodou nevyskočil Pavel Macko…

Možno už náš Pavel, pri pohľade na výsledky prezidentských volieb v Čechách fantazíruje o tom, že: “Generál Pavel do čela každej krajiny!”

Miroslav Pomajdík
podpredseda hnutia Socialisti.sk

en_GBEN