Nikdy nezabudneme, nikdy neodpustíme!

Dnes si pripomíname Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. Pravicoví extrémisti v osvienčimskom tábore, ktorého oslobodenie Červenou armádou si dnes pripomíname, vyvraždili 1.1 milióna ľudských životov, z toho asi 960-tisíc ľudí židovského, 74-tisíc poľského a 21-tisíc rómskeho pôvodu; 15-tisíc obetí boli sovietski zajatci a zajatkyne a medzi väznenými osobami boli aj ľudia zo slovenských transportov.

Nikdy nezabudneme na zverstvá, akých sa nacisti dopustili na ľuďoch socialistického presvedčenia, zdravotne postihnutých ľuďoch, kvír ľuďoch, Židoch a Rómoch, ľuďoch organizovaných v militantných odboroch a iných nepohodlných skupinách. Nikdy nezabudneme na hrdinstvo všetkých odporcov a odporkyne fašistického teroru, na ich odpor pred získaním moci nacistami, počas transportov a v koncentračných táboroch, ani počas samotnej svetovej vojny.

Nikdy neodpustíme kapitalistickej triede – veľkopodnikateľom – ktorí zo strachu pred socialistickou revolúciou v Nemecku a odporu odborov financovali nacistov v snahe zachovať hnijúci nemecký kapitalizmus. Boli to riaditelia gigantov ako IG Farben či Siemens, ktorí pomohli vydláždiť cestu vyhladzovacím a expanzionistickým záujmom nacistov vo vlastnom triendom záujme.

Pred rokom sme ku dnešnému dňu napísali: “Neznevažujme slová fašizmus a holokaust tak, ako mnohí politici, ktorí nimi iba burcujú davy – to je otvorený výsmech ľudskej tragédii. Úctu týmto obetiam však najlepšie vyjadríme nie kvetmi, ani planými rečami. Nie. Aby neumreli zbytočne, musíme zabrániť, aby sme zopakovali chyby liberálneho establišmentu 20. storočia, vďaka ktorému mohol kapitál zahájiť svoj frontálny útok na ľudstvo a ľudskosť”. V našom presvedčení sa nič nezmenilo.

Jedinou cestou porážky fašizmu je socializmus.

en_GBEN