Účasť v referende znechutili, no moc si vziať nenecháme!

Negatívnym výsledkom referenda neboli porazené strany Smer, Hlas, či fašisti, ale my – bežní ľudia. Referendom sme mohli získať moc odvolať akúkoľvek vládu, akýkoľvek parlament, bez ohľadu na to, kto by v ňom sedel. Nedáva predsa zmysel, že si parlament môžeme zvoliť, ale nie odvolať. Stojíme si za tým, že rozširovanie demokracie je niečo, za čo v kapitalizme treba bojovať vždy.

ÚRADNÍCKA VLÁDA A ODDIALENIE VOLIEB? JE TO MOŽNÉ

Nie je vylúčené, že kvôli neúspešnému referendu dovládne Hegerova nemŕtva vláda v demisii v riadnom termíne, alebo bude vládnuť aspoň do konca roka. Tiež je možné, že prezidentka vymenuje úradnícku vládu, aby udržala opozíciu od vlády čo najdlhšie. Každopádne tak získajú na sile práve strany, ktorých sa odporcovia referenda (od súčasnej koalície až po prezidentku) boja ako čert kríža. Nech sa veci vyvinú akokoľvek, jedna vec je istá: ani petícia 350-tisíc ľudí v našej krajine nič nezmôže.

VYZÝVAME NA ODPOR

Moc ľudu bola v referende porazená pre nedostatočnú organizovanosť spoločnosti. Záujmovým organizáciám ako OZ KOVO, JDS či SZPB slúži ku cti, že vyzývali verejnosť na účasť v referende. Mnohí ľudia však o referende ani nevedeli, alebo netušili, o čom sa presne hlasuje. Našu spoločnosť netvoria uvedomelé kolektívy a komunity, ale roztrúsení jednotlivci, odrezaní od seba navzájom. A preto je ľahké nás držať v krátkom výbehu. Hnutie Socialisti.sk preto vyzýva celú slovenskú spoločnosť, od študujúcich, ľudí práce, až po dôchodcov a dôchodkyne, k aktívnemu členstvu v odboroch či ďalších záujmových organizáciách ako napríklad Jednota dôchodcov Slovenska, ktorých sila závisí na ich veľkosti a angažovanosti ich členskej základne. Skrz odbory získavame kolektívnu moc a silnejšiu vyjednávaciu pozíciu, nie len so zamestnávateľmi, ale aj so štátom.

PRIDAJTE SA K NÁM

Boj za dôstojný život, za lepšie Slovensko, za viac kontroly nad vlastným životom má zmysel. Ako nás o tom ale posledných 30 rokov presviedča zas a znova, tento boj za nás nevyhrá žiadna pravicová či sociálnodemokratická politická strana, žiadna petícia, referendum, protest – nič. V roku 1989 to bola kolektívna sila odborov a generálneho štrajku organizovaných pracujúcich, ktorá dokázala pohnúť spoločnosťou. Organizujte sa a pridajte sa k nášmu hnutiu. Stanete sa súčasťou tak potrebnej zmeny – lepšie Slovensko je možné!

en_GBEN