Toto referendum je prelomové: Hundrať nestačí, vyjadri sa!

V sobotu nás čaká referendum o zmene ústavy. Toto referendum vyvoláva kontroverzné reakcie v spoločnosti. Odporcovia referenda sa snažia všemožne zneistiť ľudí a presvedčiť ich, aby na referendum vôbec nechodili. Nebudem teraz rozoberať všetky argumenty, ktoré v tejto súvislosti padajú, spomeniem iba jeden, ktorý je pre našu budúcnosť dosť podstatný.

Odporcovia referenda často opakujú, že sú to zbytočne vyhodené peniaze

K tomuto argumentu treba jednoznačne povedať niekoľko základných faktov. Súčasná koalícia pri svojom vzniku mala ústavnú väčšinu. V čase keď Ústavný súd rozhodol o tom, že v Ústave SR chýba možnosť predčasne ukončiť funkčné obdobie NR SR jej vlastným rozpustením sa, alebo referendom (rok 2021), mala vládna koalícia dostatok času, aby tento problém vyriešila. Ak by sa tak stalo, toto referendum by vôbec nebolo, pretože by naň nebol dôvod.

Druhá vec, ktorú treba pripomenúť je, že sa jedná o zbytočne vyhodené peniaze. Ak sa začneme na ústavné inštitúty pozerať cez peniaze, musíme si potom klásť otázky, ktoré z tejto témy vyplývajú.

Nie je zbytočným vyhadzovaním peňazí, platiť poslancov, hlasujúcich za zákony zhoršujúce náš život ?

Pre ilustráciu spomeniem, že táto vláda zrušila zastropovanie veku odchodu do dôchodku. Teda platíme poslancov, ktorí svojim hlasovaním zapríčinili, že vek odchodu do dôchodku sa bude znova zvyšovať a my budeme musieť pracovať postupne možno až do smrti…

Nie je zbytočným vyhadzovaním peňazí priama voľba prezidenta? Prezidenta SR volila pred priamou voľbou NR SR a nestálo to v zásade ani korunu, pretože to robili v rámci svojej pracovnej náplne. Nákladnosťou referenda, či zbytočne vyhodenými peniazmi operujú najmä tí, ktorým nevonia ústavný inštitút, ktorý umožňuje ľudom otvorene a verejne povedať svoj názor.

Toto referendum je prelomové a to nielen z hľadiska otázky, ktorú rieši

Je tu reálna hrozba, že politické špičky sa v budúcnosti môžu pokúsiť skomplikovať možnosť vyhlásenia referenda, prípadne ho zrušiť úplne. Táto hrozba tu reálne naozaj je. Antidemokratom do kariet hrá skutočnosť, že všetky doterajšie referendá okrem jedného boli neplatné a že sa teda len akože “zbytočne vyhodili peniaze“.  

V čase obrovského rastu cien sa môžu nájsť šialenci, ktorí prídu s nápadom obmedziť, pripadne zrušiť možnosť vyjadrenia sa v referende. Nedovoľme to. Je síce pravdou, že sme sa doteraz nenaučili tento nástroj využívať dostatočne efektívne, ale nikdy nie je neskoro začať.

V budúcnosti môžu prísť témy, ktoré sa nás budú životne dotýkať

Našou účasťou na referende ich môžeme veľmi rýchlo vyriešiť v náš prospech. Ak sa to naučíme a pochopíme, aká úžasná vec referendum je. Nedajme sa odradiť kadejakými tárajmi.

Svojou účasťou dokážme, že vieme a chceme rozhodovať sami o sebe, že nám nestačí iba raz za 4 roky zvoliť reprezentáciu, ktorá naše požiadavky a oprávnené záujmy aj tak ignoruje do najbližších volieb. Ktorá si hrá o vlastné záujmy a nás vždy kŕmi nepodstatnými témami, ktorými odpútava našu pozornosť od hlavných problémov.

Dokážme, že sme sami ochotní podieľať sa na vývoji tejto spoločnosti a že náš hlas bude v budúcnosti počuť viac, častejšie a zreteľnejšie.

Príďte v sobotu a povedzte svoj názor. Teraz je to dôležitejšie, ako kedykoľvek pred tým.

Hundrať nestačí, vyjadri sa!

Ján Zmeko
Socialisti.sk

en_GBEN