Spomíname aj v tieni vojny

Napriek súčasným udalostiam, som si opäť pripomenul všetkých, ktorí padli v boji proti fašizmu a nacizmu v Európe.

Dejiny sú plné pohnutých osudov národov a ľudí. A v súčasnosti žijeme dobu kedy vládne nenávisť a žiarlivosť. Máloktorí predstavitelia štátov si uvedomujú vlastné chyby. Platí to u nás ale aj v zahraničí. O to horšie keď tým vyprovokujú konflikty a vojny…

Bežný človek je tak uvrhnutý do boja jednotlivcov, ktorím je konflikt bližší, ako ľudia padajúci v jeho mene. A je to uplne jedno, či je to americká demokracia, alebo semiautoritatívne Rusko, či najkrutejšia diktatúra v Afrike.

Pointa je ekonomická. Kapitalizmus nikdy neumožní demokracii sa plne rozvinúť, ba naopak je zdrojom pre nenávisť, vykorisťovanie a neznášanlivosť. Prežíva nie vďaka demokracii, ale napriek nej, pretože pustošivé celosvetové vojny výčerpali kapitalizmus, ktorý sa musel zakukliť do “demokratického, slobodného a sociálneho” obalu, plaziac sa čo najviac nepozorovane do každej peňaženky bežných ľudí.

A vojna na Ukrajine nakoniec odhalila čiastočne to čo je ukryté po škrupinou- zákernosť plodiacu krv a násilie vyplynuvšie z podstaty zbrojenia a ekonomických záujmov západného a východného kapitalizmu.Ak označíme vojnu na Ukrajine vojnou buržoáznou, tak je to presný obraz o konflikte, v ktorom zomierajú opäť nevinní ľudia, ktorí sa dobrovoľne podávajú rozhodnutiam vodcov.

Ľudsvo je nepoučiteľné a to vedel aj Hašek pri písaní príbehov Dobrého vojaka Švejka… Škoda že sa z toho vieme len smiať no nie aj poučiť.

Maroš Čupka
člen Republikovej rady

en_GBEN