Socialisti.sk žiadajú účasť zahraničných pozorovateľov na parlamentných voľbách 2024

Konflikt na Ukrajine a celková napätá atmosféra je zneužívaná vládou Slovenskej republiky na potláčanie politickej opozície a občianskych práv a slobôd.

Od 24. februára sme svedkami cielenej a systematickej snahy, ktorej výsledkom sú zablokované médiá, nátlak silových zložiek na poskytovateľov virtuálneho priestoru, či zastrašovaniu politických oponentov v podobe účelových obvinení z vedomej spolupráce s cudzou mocnosťou. Od včera evidujeme aj prvý pokus o kriminalizáciu.

Hnutie Socialisti.sk sa obáva, že najbližšie parlamentné voľby nebudú férovou súťažou len z hľadiska nepomeru finančných prostriedkov, ktoré sú investované do kampane, ale že strach, potláčanie iných názorov a kriminalizácia politických oponentov vytvorí atmosféru, v ktorej nebude možné hovoriť o slobodnom a demokratickom hlasovaní či férovej a transparentnej politickej súťaži.

Preto budeme zahraničie pravidelne upozorňovať na dianie na Slovensku. V pravidelných intervaloch budeme vydávať Správu o stave občianskych práv a slobôd.

Našim cieľom je, aby parlamentné voľby v roku 2024 prišla monitorovať expertná pozorovateľská misia OBSE, podobne ako nedávno v Maďarsku či Bulharsku. Z tohto dôvodu sa budeme obracať na Úrad pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR), ktorý je súčasťou OBSE, ako aj na Parlamentné zhromaždenie OBSE.

Pre túto iniciatívu chceme získať aj ďalšie opozičné subjekty. S tými budeme o tejto iniciatíve hovoriť v rámci jarných rokovaní, ktorých hlavnou témou bude postup v komunálnych voľbách.

en_GBEN