9. september – výročie potlačenia čilského socializmu i krvavého dôsledku zahraničnej politiky USA

Pred 48 rokmi v dôsledku fašistického puču umrel čilský socialistický prezident Salvador Allende. Pred 20 rokmi došlo k odpornému teroristickému útoku na amerických civilistov v New Yorku. Pred obeťami oboch nešťastí sa skláňame. Avšak minúta ticha nesmie prehlušiť historické lekcie, ktoré z týchto udalostí plynú.

Salvador Allende bol demokraticky zvolený v roku 1970 ako kandidát širšej ľavicovej koalície. Za 3 roky úradovania dvihol mzdy pracujúcich, zoštátnil mediarenský priemysel (ktorý tvoril 75% čilského exportu) a nespočet ďalších podnikov, prerozdelil cez 22-tisíc štvorcových kilometrov pôdy, dal stavať dostupné bývanie pre všetkých a začalo sa experimentovať s plánovaním výroby pomocou počítačovej siete Cybersyn.

Zo strachu pred úspešným socialistickým experimentom vláda USA, vtedy na čele s Richardom Nixonom, zasiahla a zasiahla brutálne – v rámci operácie Condor USA pomohli Augustovi Pinochetovi zvrhnúť demokratickú vládu v Čile. Jeho krvavá diktatúra a neoliberálne ekonomické reformy (navrhované aj Miltonom Friedmanom) sa na Čile podpísali tvrdo.

Od 2. svetovej vojny do roku 2000 sa USA podieľali na približne 80-ich prevratoch a pučoch. Svoje ekonomické záujmy presadzovali nemenej agresívne a Blízky východ nebol výnimkou. To všetko boli faktory, ktoré viedli k neospravedlniteľným útokom na budovy WTC. Pri týchto útokoch zahynulo vyše 3000 nevinných a bezbranných Američanov a Američaniek a ľudí z 90 ďalších krajín. Tieto útoky mali však ešte tragickejšiu dohru.

Útok na dvojičky, do istej miery spôsobený americkou zahraničnou politikou, bol využitý ako zámienka na ešte agresívnejšie vyostrenie tejto politiky. Pomsta sa niesla v duchu boja proti terorizmu, pod vlajkou hľadania zbraní hromadného ničenia, ktoré nikdy nájdené neboli, keďže šlo o planý výmysel. Na šírení týchto klamstiev sa podieľali médiá i politici, americkí i tí naši, vrátane vtedajšieho premiéra Mikuláša Dzurindu.

V dôsledku tejto vojny proti terorizmu padli státisíce blízkovýchodných civilistov, boli rozvrátené ich domovy, celé štáty boli vybombardované späť do doby kamennej.

Nezabúdajme.

en_GBEN