S rodičmi do tridsiatky

Podľa najnovších dát Eurostatu ľudia na Slovensku opúšťajú rodičovský dom ako 31-roční – z EÚ (priemer 26 rokov) sú na tom horšie už len Chorváti (32 rokov).
Na prvý pohľad by niekto mohol povedať, že je to tým, že mladým sa len nechce, že sú leniví. Podľa prieskumu z 2015 viac než 45% mladých nebýva vo vlastnom kvôli finančnej nedostupnosti bývania. Toto potvrdzuje aj rast cien bytov – tie sa medzi rokmi 2010 a 2019 zvýšili o 50% – po Írsku najväčší nárast cien v celej EÚ.

Podľa SNB je priemerná cena za meter štvorcový 1762€, v bratislavskom kraji až 2333 eur. Ak by ste teda odkladali pätinu svojej ročnej mzdy, tak by ste si 60-metrový 2-izbový byt (mimo bratislavského kraja) mohli kúpiť ZA 50 ROKOV.

Boris Kollár sa dušoval, že postaví 25-tisíc nájomných bytov. Tie sú však stále v nedohľadne a tak Slovensko stále patrí v dostupnosti verejného nájomného bývania na chvost Únie. Pritom ho potrebujeme ako soľ – bytov je málo a ľudia míňajú na bývanie až príliš veľa, 80% chudobných domácností míňa na bývanie viac než 40% z výplaty. Tento stav je neudržateľný.

A tak sa nečudujme, že žijeme s rodičmi do tridsiatky.

en_GBEN