Správa IPCC – čas konať

Medzivládny panel o zmene klímy @ipcc vydal novú správu o stave klimatickej krízy. Správa konštatuje, že:

  • za zmenu klímy skutočne môže ľudská činnosť
  • súčasným tempom nesplníme ciele Parížskej dohody
  • stále je ale čas na zmenu

Momentálne je priemerné oteplenie na úrovni 1.1°C a už teraz môžeme sledovať smrteľné dôsledky takéhoto oteplenia. Horiace lesy v Amerike, Európe, Afrike a Ázii (dym zo Sibíri sa prvý raz dostal dokonca až na severný pól), tornáda v Strednej Európe, zatopené alebo miznúce pobrežie tichomorských ostrovov a prímorských oblastí – to je nová norma.

Za súčasnú situáciu môže jednoznačne logika nekonečného a bezuzdého rastu, nadprodukcie, slepého hromadenia zisku. Papierové slamky ani Sulíkov vodík nás nezachráni. Zachrániť nás môže len ekonomický systém orientovaný na skutočné ľudské potreby, ktorý z princípu berie ohľad na životné prostredie – teda zelený socializmus.

Naše hnutie týmto vyjadruje kritickú podporu všetkým klimatickým iniciatívam odmietajú mýtus o preľudnení, odmietajú viniť individuálnu spotrebu, naopak – chápu, že je to súčasný kapitalizmus, ktorý je skutočným vinníkom a že bežný človek nesmie trpieť ani kvôli zmene klímy, ani kvôli opatreniam na jej ochranu.
Vyzývame preto na zváženie účasti na akciách organizovanými týmito skupinami, ako napríklad kolektív Bod Odobratu či Z lavíc do ulíc – tento boj je naším spoločným bojom o našu spoločnú budúcnosť!

en_GBEN