Mierová konferencia v Bratislave

Priatelia, tento rok sa rodí unikátna iniciatíva, ktorá nemá na Slovensku obdobu. O tri mesiace – na Medzinárodný deň mieru (21.9.) – sa v Bratislave uskutoční Medzinárodné mierové fórum (MMF) pripravované občianskym združením Zjednotení za mier.

Bude to mierová protiváha voči každoročnému zrazu militaristov Globsec, ktorý prebieha v týchto dňoch, a do ktorého pravidelne investujú stovky tisíc eur zbrojovky, nadnárodné korporácie, pochybné nadácie, ale aj slovenské ministerstvá. Napríklad tento rok poskytlo Korčokovo ministerstvo zahraničia na Globsec 300 000 eur a Naďovo ministerstvo obrany 100 000 eur.

Rozpočet MMF bude podstatne skromnejší. Organizátori potrebujú vyzbierať 5 000 eur. A aj na tomto rozdiele vidno, že dotácie pre Globsec sú jednoducho biznis. Napr. ministerstvo obrany si touto dotáciou zakúpilo lístky pre 15 ľudí “s právom zúčastniť sa verejných a vybraných neverejných častí programu Konferencie, pričom 10 účastníkov bude nominovaných za MO SR a 5 účastníkov bude nominovaných za Generálny štáb ozbrojených síl SR” (zmluva medzi MO SR a Globsecom). Na bratislavskom Medzinárodnom mierovom fóre nebudú žiadni štváči, militaristi, vojnoví jastrabi či zbrojárski lobisti, ale akademici, mieroví aktivisti či diplomati.

Kedysi sa Bratislava pýšila titulom Mesto mieru. Dnes je hodnota mieru pre elity príliš nepohodlná a tak jediné, čo túto etapu Bratislavy v meste pripomína je pamätník holubice mieru na vstupe do mesta od Petržalky. Teraz máme príležitosť vrátiť mier do Bratislavy.

en_GBEN