Výročie slobodenia Osvienčimu

Dnes je to 77 rokov od oslobodenia nacistického vyhladzovacieho tábora Osvienčim Červenou armádou. Z 1.3 milióna ľudí odoslaných do Osvienčimu bolo nacistami zavraždených 1.1 milióna, z toho asi 960-tisíc ľudí židovského, 74-tisíc poľského a 21-tisíc rómskeho pôvodu; 15-tisíc obetí boli sovietski zajatci a zajatkyne a medzi väznenými osobami boli aj ľudia zo slovenských transportov.

Títo ľudia však nezomreli bez odporu. Naopak, aj vďaka skupinám, často socialistického razenia, ako Kampfgruppe Auschwitz, sa podarilo zachrániť vyše sto životov, prebehlo niekoľko vzbúr a podarilo sa zdokumentovať, akého zverstva sa nacisti dopúšťali.

Nikdy nezabudneme na hrôzy, ktoré spôsobila fašistická krajná pravica. Nikdy však nezabudneme, že tieto zvery v ľudskej koži pomohla do vlády dosadiť veľkopodnikateľská trieda. Presne tak – s vidinou vyšších ziskov v novom prostredí bez socialistického odporu a bez odporu odborov riaditelia gigantov ako IG Farben, či Siemens pomohli vydláždiť cestu vyhladzovacím a expanzionistickým záujmom nacistov.

Dnes si pripomíname Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. Neznevažujme slová fašizmus a holokaust tak, ako mnohí politici, ktorí nimi iba burcujú davy – to je otvorený výsmech ľudskej tragédii. Úctu týmto obetiam však najlepšie vyjadríme nie kvetmi, ani planými rečami. Nie. Aby neumreli zbytočne, musíme zabrániť, aby sme zopakovali chyby liberálneho establišmentu 20. storočia, vďaka ktorému mohol kapitál zahájiť svoj frontálny útok na ľudstvo a ľudskosť.

Nezabudneme. Nikdy.

en_GBEN