Odmietame blokovanie “nevhodného obsahu”

V piatok 25.2. bol vládou a NR SR v skrátenom legislatívnom konaní schválený zákon, ktorý udeľuje Národnému bezpečnostnému úradu blokovať obsah, ktorý štát považuje za škodlivý. Tento krok považujeme za nebezpečný, keďže vágne znenie zákona umožňuje svojvoľné cenzurovanie akýchkoľvek názorov, ktoré nie sú v súlade so štátnym naratívom.

Hnutie Socialisti.sk so zhrozením sleduje okliešťovanie slobody slova, ktoré sa zdanlivo paradoxne teší podpore ľudí z liberálnych či novinárskych kruhov. Neoblomne stojíme na strane práva kritizovať moc a odmietať zbrojenie, čo štát i proatlantické kruhy považujú za šírenie prokremeľských naratívov. Rezolútne odmietame obvinenia z umožňovania prokremeľskej propagandy, ktorým čelí aj zakladateľ protivojnovej iniciatívy Zjednotení za mier Eduard Chmelár. Žiadať mier nesmie byť zločin.

Tieto kroky, ktoré sú v plnom rozpore s ideálmi, ku ktorým sa Slovenská republika, respektíve vládnuca trieda, hlási, považujeme za bezprecedentný útok nie len na slobodu slova, ale hlavne na odpor voči moci. Hnutie Socialisti.sk bude aj naďalej kritizovať štát, vojnu, kapitalizmus. Opodstatnená kritika nie je dezinformácia.

Považujeme za neprípustné, aby ľudské nešťastie bolo zneužívané na cenzurovanie a obmedzovanie verejného prejavu. Odsudzujeme tento nebezpečný precedens, ktorý v budúcnosti bude zneužívaný na potláčanie iných nepohodlných i keď opodstatnených názorov, ktoré budú v rozpore so štátnou propagandou. Myslieť nie je zločin.

en_GBEN