Derusifikácia európskeho plynu a ropy – pokrytectvo a príležitosť

Juhoeurópske krajiny rokovali o odklone od ruského plynu, Nemecko rokovalo s Katarom, Poľsko sa zastrája “derusifikáciou” celej ekonomiky. Tento vývoj, samozrejme vnímame pozitívne – energetická, ale aj potravinová sebestačnosť a silné domáce hospodárstvo sú hodnoty, ktoré ako socialistické hnutie jednoznačne presadzujeme. Avšak napriek tomu musíme poukázať na európske a západné pokrytectvo.

Ruský plyn je zlý, lebo Putin napadol Ukrajinu. Je ale saudskoarabský plyn lepší, aj keď tam iba minulý týždeň popravili 81 ľudí v jediný deň? Alebo je snáď pre Nemecko lepší katarský plyn, napriek tomu, že od roku 2010 tam podľa The Guardian malo umrieť na stavbách spojených s tohtoročnými majstrovstvami vo futbale cez 6500 ľudí? Alebo budeme dovážať americký bridlicový plyn, ktorý je mnohonásobne nebezpečnejší pre životné prostredie a jeho ťažba ničí okupované územia amerických Indiánov? Ako sme už vraveli, sme jednoznačne za odklon od fosílnych palív a za stabilnejšie hospodárstvo. Ale moralizovanie našich a iných západných predstaviteľov považujeme za absolútne smiešne.

Odklon od ropy je nevyhnutne spätý s výskumom, ktorý umožní ukončiť našu závislosť na plyne v energetike a na rope v chemickom priemysle. Slovenská akadémia vied má už teraz vynikajúce výsledky a svetovú úroveň práve aj v oblasti chémie a výskumu materiálov. Slovensko však zaostáva v oblasti výskumu jadrovej fúzie. Prehĺbenie spolupráce so svetovými špičkami v oblasti materiálov a zintenzívnenie medzinárodnej spolupráce a vlastného výskumu v oblasti fúzie môže slovenskú vedu a priemysel katapultovať na predné priečky. Síce to bude beh na dlhé trate, ale ani ruského plynu sa nezbavíme cez noc.

Dovtedy ale vieme stihnúť zastropovať ceny energií, zoštátniť výrobu a distribúciu elektriny a tým sa zbaviť špekulácií s cenami a zabezpečiť stabilnú a lacnejšiu dodávku energií do bežných domácností a tiež vieme stihnúť modernizovať infraštruktúru a zvýšiť kapacitu domácej výroby bioplynu. Keď vie vláda za jeden deň presadiť zákon o cenzúre, tak odvážne kroky v tak dôležitej oblasti ako je energetika by mali byť hračkou.

en_GBEN