Spochybňovanie petície, referenda i predčasných volieb, čo s tým?…

Petičná akcia ešte nezačala a rôzni politici, právnici, odborníci, politickí analytici spochybňujú zber podpisov, platnosť referenda i vyhlásenie predčasných volieb. Vždy je potrebné sa pozrieť, kto to hovorí. Spravidla ide o podporovateľov súčasných vládnych strán, ľudí závislých na súčasnom režime a požívajúcich jeho výhody, ale i väčšinou mladších nedovzdelancov a pochybné živly. Pesimisticky sa žiaľ na predčasné voľby pozerajú i skúsení politici a objektívni politológovia. Často to zdôvodňujú pasivitou ľudí a ich oddávaním sa osudu.
Samozrejme organizátori i politické strany si uvedomujú isté riziká a problémy takéhoto postupu, ale niet iného legálneho a reálnejšieho riešenia. Ak by sme pripustili spochybňovanie takéhoto postupu, tak by sme nemohli absolútne nič robiť, akceptovali by sme kroky tejto vlády, porušovanie zákonov a obrovské prešľapy koalície. Vzhľadom na donekonečna sa opakujúci núdzový stav, by sme boli bezbranní. Bola by to kolaborácia s touto vládou a ponechanie vývoja v našom štáte na vládnych šialencov.
Vzhľadom na mimoriadne ťaživú situáciu väčšiny občanov, charakter vládnej politiky, chaos v spoločnosti, vydieranie ľudí a najmä deštrukciu právneho a sociálneho štátu, je veľmi pravdepodobné, že bude vyzbieraných výrazne viac podpisov, ako je potrebných a referendum bude reálne, po prvýkrát v histórii úspešné. To platí aj o predčasných voľbách, ktoré by mohli byť ešte v tomto roku.

Čo sa spochybňuje a čo s tým

  • Zber podpisov nie je možné realizovať vzhľadom na protipandemické opatrenia vlády, ako sú núdzový stav, zákaz vychádzania a zhromažďovania, či hygienické opatrenia,

Prognóza: podpisy sa vo veľkej miere budú zbierať cez hárky posielané poštou, bez osobného styku. Opatrenia pri zbere podpisov je možné dodržať takto – organizátori budú mať platný negatívny test, nosenie rúška s respirátorom, dodržanie odstupu, hygienické perá (buď každý svojim, každý dostane nové, po podpise sa bude dezinfikovať), dezinfekcia rúk a podobne.

  • Nevyzbiera sa dostatočný počet 350.000 platných podpisov,

Prognóza: podľa prieskumov majú len parlamentné opozičné strany podporu viac ako 35 % voličov a je predpoklad že oni a ďalší nespokojní občania petíciu podpíšu, čo by predstavovalo odhadom viac ako 550 tisíc podpisov.

  • V prípade vyhlásenia referenda sa na ňom nezúčastní 51 % všetkých oprávnených voličov, to je cca 2.217.000 občanov, čím nebude platné. Je pravdou, že sa na Slovensku uskutočnilo 7 referend a len jedno o vstupe do EU bolo platné,

Prognóza: prieskumy potvrdzujú, že s vládou je nespokojných 63 % opýtaných voličov a viac ako 51 % sa vyjadrilo, že sa referenda určite zúčastní. Ľudia sú frustrovaní a aj voliči vládnych strán musia vidieť, že vláda neplní takmer žiadne sľuby a dokonca prijíma protiľudové opatrenia.

  • Ak bude referendum platné, poslanci NR SR sa v zmysle Ústavy nemusia jeho výsledkami riadiť, lebo funkčné obdobie je štvorročné a hlasujú podľa svojho svedomia a presvedčenia a nie sú ničím viazaní. Skrátiť si ho môžu len ústavným zákonom, t. j. hlasovaním 91 poslancov, pričom koalícia ich má 95.

Prognóza: pokiaľ hovoríme o demokratickom a právnom štáte, tak je nepredstaviteľné, aby zástupcovia ľudu v NR SR nerešpektovali rozhodnutie, požiadavku možno viac ako 2 miliónov voličov. Okrem toho Ústavný súd už povedal, že výsledky referenda sú priamo záväzné za určitých podmienok, aj keby parlament nič neurobil.

  • V prípade platnosti referenda a vyhlásení volieb sa mnohí obávajú, že nedôjde k vytvoreniu lepšej vlády, či dokonca sa vráti Ficov Smer – SD.

Prognóza: nemožno predpokladať výsledok volieb, je však takmer isté, že po doterajších skúsenostiach by sa do novej vlády nedostal Matovič, Fico ani Kotleba a ich strany. V súčasnosti máme objektívne najhoršiu vládu v histórii Slovenska a preto všetko, čo príde, bude lepšie. Predpokladá sa vznik širšej koalície pravo-ľavých i liberálnych strán a kompetentnej vlády schopnej riešiť problémy občanov Slovenska.

V prípade ďalších otvorených otázok, budeme na ne reagovať…

​Milan Benkovský, podpredseda hnutia Socialisti.sk

en_GBEN