Socialisti.sk chcú zmeniť priority štátu

Hnutie Socialisti.sk chce v prípade volebného úspechu zásadne zmeniť priority štátu a presmerovať financie z vojenských výdavkov do zdravotníctva, školstva, výstavby bytov pre mladé rodiny a zvýšenia dôchodkov.

Potrebné zdroje na tieto významné reformy pre ľudí nájdeme práve v ušetrených prostriedkoch z rezortu obrany, predovšetkým zo zbrojenia. Socialisti odmietajú zvýšenie výdavkov na armádu do roku 2024 na 2 percentá HDP. Naopak, tieto výdavky chcú znížiť na 1,5 % HDP, čo je podiel, ktorý si v tom istom roku naplánovalo na obranu Nemecko. Po znížení vojenských výdavkov na 1,5 % HDP by vznikla úspora vo výške 0,47 miliardy eur ročne, čo by predstavovalo za štvorročné volebné obdobie úsporu vo výške 1,88 miliardy eur.

Pri takejto úspore vieme ušetrené prostriedky využiť napríklad na:

– výstavbu 9 nových nemocníc s kapacitou 400 lôžok na nemocnicu
– výstavbu takmer 40 000 bytov pre mladé rodiny
– výstavbu vyše 700 materských škôl s kapacitou 150 detí na škôlku
– výstavbu vyše 600 domov pre seniorov s kapacitou 80 dôchodcov na domov
– navýšenie dôchodkov o 427 eur ročne pre každého dôchodcu
– navýšenie platov učiteľov základných a stredných škôl o 435 eur mesačne pre každého učiteľa

Hnutie Socialisti.sk pritom využije poradný hlas občanov, aby v elektronickom hlasovaní dostali sami možnosť rozhodnúť, kam pôjdu ušetrené peniaze – aby bolo Slovensko pre všetkých, nielen pre vyvolených.

Eduard Chmelár vyjadril aj zásadné stanovisko k prehlbujúcej sa kríze na Blízkom východe po zavraždení iránskeho generála Solejmáního. „Postoj slovenskej politickej reprezentácie považujeme za hanebný, zbabelý a nezodpovedajúci záujmom Slovenskej republiky. Čo ešte musia Spojené štáty urobiť – keď vraždia vojenských diplomatov na medzinárodnom letisku v tretej krajine, vyhrážajú sa zničením pamiatok UNESCO, vyhrážajú sa spojeneckým krajinám sankciami, vyhrážajú sa, že nás nebudú chrániť, a tak ďalej – aby sme pochopili, že nie sme spojencom, ale vazalom agresívnej veľmoci, ktorá nás pod zámienkou kolektívnej obrany vťahuje do svojich imperiálnych vojen? Načo máme štátnych reprezentantov, ak v rozhodujúcej chvíli nevedia prejaviť charakter a odvahu na vlastný suverénny postoj? Ak NATO nevie odsúdiť ohavný zločin, úkladnú politickú vraždu, ktorá je v rozpore so všetkými normami medzinárodného práva a ak naopak vyzýva na zdržanlivosť napadnutú krajinu, potom už táto aliancia nemá čistý štít a už vôbec nie obranný. Je čas uvažovať nad tým, že členstvo Slovenska v NATO, v ktorom nie sme rovnocennými partnermi, ale lokajmi Spojených štátov, nie je dobrým riešením pre zabezpečenie našej obrany.“ Eduard Chmelár pripomenul, že hnutie Socialisti.sk ako prvé žiadalo odsun slovenských vojakov z Iraku a tento postoj sa vzhľadom na nočné raketové útok ukázal ako správny a prezieravý. Zároveň vyjadril rozčarovanie nad tým, že prezidentka republiky a hlavná veliteľka ozbrojených síl Slovenskej republiky Zuzana Čaputová zostala v tejto kľúčovej otázke našej bezpečnosti absolútne pasívna.

en_GBEN