Nastal čas vrátiť robotníkom ich česť!

Postavenie pracujúcich treba zásadne zlepšiť. Vyhlásili to predstavitelia mimoparlamentného ľavicového hnutia Socialisti.sk. Podľa predsedu Chmelára majú na tom nemalý podiel aj odbory. Dlhoročná aktivistka za práva pracujúcich Zuzana Cingeľová zase vyzýva na vrátenie hrdosti robotníkom.


Socialisti predstavili kroky, ktoré robotníkom pomôžu ustáť blížiace sa krízové obdobie. Reagujú tak na zhoršujúce sa pracovné podmienky, ako aj na zvyšujúci sa trend prepúšťania. To môže ešte viac nabrať na sile s príchodom novej krízy.

Najväčšie prepúšťanie už avizovali US Steel Košice (cca 2 500 zamestnancov) či Samsung Galanta (cca 900 zamestnancov). Prepúšťaniu sa ale nevyhli ani menšie firmy ako napríklad sieť potravinových reťazcov Kačka či svidnícka textilka I.C.A.

„OECD nás varovala, že sú ohrozené pracovné miesta na Slovensku vo veľkom rozsahu, najmä v dôsledku robotizácie, ale aj iných negatívnych trendov. Preto prichádzame s návrhom skrátenia pracovného času na štvordňový alebo tridsaťšesť hodinový pracovný týždeň.“ Povedal predseda hnutia Eduard Chmelár.

Ďalšími návrhmi sú podiel zamestnancov na zisku prosperujúcich firiem, ďalej zastúpenie zamestnancov v správnych radách, kde by mali obsadiť polovicu kresiel, maximálny platový strop vo firmách. Ako ďalej dodáva líder socialistov „nie je možné, aby vo vysoko ziskovej firme, kde robotníci pracujú za minimálnu mzdu mali manažéri státisícové platy.

My navrhujeme obmedziť maximálny plat na desaťnásobok najnižšieho platu v tej istej firme.“

Všetci sme po novembri čakali, že budeme otrokári, ale sme iba otroci
K podmienkam pracujúcich sa vyjadrila aj dvojka kandidátky Zuzana Cingeľová. Tá je známa držaním hladovky za zlepšenie pracovných podmienok robotníkov. „Je povinnosťou každého robotníka chrániť si svoju česť a hrdosť. Predsa nemôžeme dovoliť, aby sme naším vnúčatám zanechali prostredie, kde budú iba otrokmi.

Každý si pri prevrate myslel, že bude otrokárom. Každý chcel niečo viac, preto sa k moci dostali tí, ktorí nás okradli a urobili si z nás otrokov,“ dodala bývalá žeriavnička.

Podľa Cingeľovej dnes robotníkov nechráni nikto, ani inšpektorát práce ani odbory. „Treba očistiť odbory, lebo bez toho robotníci nemajú šancu dostať získať také miesto v spoločnosti, ktoré im prináleží. Predsa my vytvárame hodnoty, my sme tí, ktorí sú potrební – bez nás naozaj nebude chleba. My, robotníci, sme tí, ktorých hlas musí byť počuť, pretože my sme väčšina“ vyhlásila Cingeľová a vzápätí dodala: „Jediná cesta je vrátiť česť, hrdosť a odvážnosť robotníkom.“

Odbory si nerobia svoju prácu
Chmelár demonštroval potrebu očistiť odbory na situácii v Samsungu Galanta, kde roky upozorňovali na otrasné podmienky bývalí zamestnanci i občianski aktivisti, no nezastala sa ich ani vláda ani odbory. „Práve OZ KOVO na čele s pánom Machynom dostalo od Samsungu Galanta štedrú dotáciu 156 000 eur podpory. Za čo? Za pasivitu a nečinnosť?“ pýta sa líder Socialistov.

Kórejský závod Samsung, ktorý významným spôsobom ovplyvňuje zamestnanosť v regióne, pred niekoľkými dňami ohlásil plány na prepustenie 900 zamestnancov v priebehu nasledujúceho roku.

en_GBEN