Odstrihnime GLOBSEC od štátnych financií

Za peniaze, ktoré štát v tomto volebnom období daroval mimovládke GLOBSEC sme mohli zrekonštruovať 3 polikliniky, alebo 6 škôl, alebo opraviť 22 km ciest II. a III. triedy. Alebo zrekonštruovať 6 domovov pre seniorov či poskytnúť dotáciu 19 veľkým podnikom na zvýšené ceny energií a pomôcť tak udržať tisícky pracovných miest. 

Miesto použitia 2,5 milióna eur na účely, ktoré by bežní ľudia skutočne cítili, ich štát dal na prejedenie partičke militaristických štváčov. Je to ďalší dôkaz toho, že peňazí je v tejto republike dosť, len sú nesprávne investované. 

Predražené konferencie?
Globsec dostáva od štátu peniaze na tri podujatia – konferencia Globsec, Tatra summit a Stredoeurópske strategické fórum Cheâteau Béla. Posledné stojí štát najmenej – rádovo naň idú „len“ desiatky tisíc eur. Na Globsec a Tatra summit však idú podstatne väčšie „pálky“. Ani nie trojdňový Globsec dotuje štát sumami 400 tisíc eurami a viac. Na aktuálny ročník prispelo ministerstvo zahraničia 300 tisíc eurami, ministerstvo obrany 150 tisíc eurami. Čiže dovedna 450 tisíc eurami. A do toho nie sú zarátané výdavky štátu v podobe kontroly hraníc a ochrany samotného podujatia zložkami ministerstva vnútra.

V roku 2020 prispelo miesto rezortu obrany ministerstvo financií pod vedením Eduarda Hegera sumou 250 tisíc eur. Covidový ročník Globsecu tak štát vyšiel na 550 tisíc eur. Účet za štyri ročníky sa pomaly blíži k 2 miliónom eur.

Pri Tatra summite sú organizátori z Globsecu k štátu trochu šetrnejší. Jednotlivé ročníky stáli štát „len“ 200-270 tisíc eur. Za celé volebné obdobie to činí zatiaľ vyše 650 tisíc eur. 

A sumárny účet, ktorým štát podporil Globsec v aktuálnom volebnom období presahuje 2,5 milióna eur. Zatiaľ. Pretože s veľkou pravdepodobnosťou Globsec ešte niečo vytiahne od štátu v týchto dňoch, keďže 29. mája sa začína bezpečnostná konferencia a v októbri sa zase uskutoční Tatra summit. 

Je tak celkom možné, že záverečný účet bude atakovať hranicu 3 milióny eur! 

Pri takýchto sumách je úplne prirodzené, že sa človeku derie na jazyk jediné slovo: predraženosť.

V hnutí Socialisti.sk sme podľa rozpočtov priložených k vybraným zmluvám spravili vlastný prieskum trhu k jednotlivým položkám. Dopracovali sme sa k násobne nižším sumám. Napríklad aktuálny ročník konferencie Globsec podľa rozpočtu, ktorý prezentovali štátu organizátori bude stáť celkovo viac ako 1,7 milióna eur. Podľa nášho prieskumu trhu sú reálne náklady pod 450 tisíc eurami.

Vyplývajú z toho dve možnosti: buď mimovládka narába so štátnymi peniazmi maximálne nehospodárne, alebo umelo nafukuje rozpočet, aby jej drvivú väčšinu výdavkov pokryli len štátne dotácie. 

Aby ste mali predstavu ako veľmi je takýto rozpočet nafúknutý, tak uvediem niekoľko položiek zo zmluvy s rezortom zahraničia:

  1. Na „projektový manažment“ pýta Globsec od štátu 45 tisíc eur argumentujúc, že celkové náklady na túto položku budú 323 400 eur;
  2. Na „technickú realizáciu konferencie“ pýta Globsec od štátu 75 tisíc eur argumentujúc, že celkové náklady na túto položku budú 450 900 eur;
  3. Na „preklady a moderátorské služby“ pýta Globsec od štátu 23 tisíc eur, argumentujúc, že celkové náklady na túto položku budú 151 500 eur;
  4. Na „catering a ubytovanie“ pýta Globsec od štátu 75 tisíc eur, argumentujúc, že celkové náklady na túto položku sa vyšplhajú 304 500 eur.

Je možné, že pre naše ministerstvá je dôležité zúčastňovať sa takýchto fór. V tom prípade je ale na mieste otázka, prečo sa štát nepodujme pripraviť ich vo vlastnej réžii, ale miesto toho živí parazitujúcu mimovládku.

Striedanie kohútikov
Na druhej strane treba uznať, že Globsecári sú pri cicaní štátnych peňazí občas kreatívni. Raz požiadajú o dotáciu ako Globsec – občianske združenie, inokedy ako Globsec s.r.o

V roku 2022 si občianske združenie vypýta na Tatra summit dotáciu 35 tisíc eur od Nadácie Ministerstva hospodárstva SR, v roku 2023 zase eseročka uzavrie zmluvu o reklamnej spolupráci na 30 tisíc eurJadrovou a vyraďovacou spoločnosťou, a.s. Ktorá tiež spadá pod ministerstvo hospodárstva.

O tom, že ide o samoúčelnú zmluvu svedčí fakt, že štátna spoločnosť zaplatila 30 tisíc eur  za služby, ktoré zahŕňajú zväčša pozvánku pre 1 osobu na Globsec a Tatra summit a vybrané sprievodné podujatia, uverejnenie loga JAVS, a. s. na konferenčných materiáloch, zaradenie do adresáru newslettera, možnosť pripraviť vlastný webinár a malý event v priestoroch Globsecu a pod. Čiže nič svetoborné, čo by sa približovalo k hodnote 30 tisíc eur. 

Ministerstvo obrany zase Globsecu prevekslovalo viac ako 50 tisíc eur cez Univerzitu Mateja Bela v Banskej Bystrici. Univerzita dostala od MO SR zákazku na vypracovanie analýzy o civilnej ochrane za 86 tisíc eur a o niekoľko mesiacov neskôr si univerzita u Globsecu objednala vypracovanie tejto analýzy za 52 tisíc eur. Ďalší príklad nehospodárneho nakladania s verejnými financami. Apropos, čo robia analytici na ministerstve obrany, keď vypracovanie takejto štúdie musia delegovať na externé inštitúcie?

Treba to zastaviť
Nie som a priori proti financovaniu neziskoviek a mimovládok. Práve naopak. Chcem, aby peniaze, ktoré štát poskytuje niekoľkým elitárskym militaristom na luxusné hostiny, išli občianskym združeniam, ktoré uchovávajú kultúru, ktoré vedú mládež k športu, zachraňujú naše historické pamiatky či pomáhajú zdravotne znevýhodneným. To sú skutočné neziskovky s pridanou hodnotou. 

Obávam sa však, že nech budete voliť hocikoho z veľkých hráčov, tak nikto z nich po voľbách Globsecu tento zdroj financií neprestrihne. Státisicové dotácie totiž tejto mimovládke posielali aj ministerstvo obrany pod vedením národniarov či ministerstvá zahraničia, financií a hospodárstva pod vedením sociálnych demokratov.

V hnutí Socialisti.sk však s tým nebudeme mať problém. Nikomu nič nedlhujeme. Všetky doteraz pridelené dotácie posunieme na hĺbkový audit a Globsec, ani žiadna iná militaristická skupinka, už nedostane od nášho štátu ani euro. A všetky ušetrené prostriedky preinvestujeme do dôstojného života bežných ľudí. 

Artur Bekmatov
predseda Socialisti.sk

Artur Bekmatov

Predseda hnutia Socialisti.sk a poradca predsedu Vlády SR v oblasti ochrany pracujúcich, sociálnych vecí a spolupráce s odbormi.

  • Takúto sumu povyťahoval Globsec zo štátu. – Asociace nezávislých médií - 29. mája 2023

    […] Politici strany Smer SSD už viackrát v alternatívnych médiách čelili otázke, či ich nemrzí štedré financovanie politických mimovládok počas ich vlád, keďže tie sa nemalou mierou podieľali na ich páde. Odpoveďou býva smutná obdoba odpovede: “Hriali sme si hada na prsiach.” Vlády sa striedajú, postoj k mimovládnym organizáciám ostáva nemenný. Potom sa nemožno čudovať, že takmer všetci dôležití ľudia okolo ministerstva obrany sú nejako spojení s prostredím Globsecu. Globsecu venoval celý článok Artur Bekmatov z hnutia Socialisti.sk. […]

  • Mierová výzva od občanov sa na Globsec nedostala - Podtatranský-kuriér.sk | Noviny Poprad a okolie - 1. júna 2023

    […] sumy, koľko povyťahoval Globsec zo štátu si môžete prečítať v článku na našom webe: socialisti.skNie som a priori proti financovaniu neziskoviek a mimovládok. Práve naopak. Chcem, aby peniaze, […]

sk_SKSK