Spoločné vyhlásenie slovenskej ľavice k Sýrii

[English here]

Šiesteho februára zasiahlo Sýriu a Turecku ničivé zemetrasenie, ktorého následkami zomrelo 53 000 ľudí a 130 000 bolo zranených. Stovky tisíc ľudí prišlo nielen o svojich blízkych, ale aj o strechu nad hlavou či živobytie. Celkové majetkové škody sa odhadujú na 100 miliárd eur. Svetová komunita sa preto v solidarite postavila na pomoc obetiam a vyslala či už svojich záchranárov, alebo materiálnu pomoc. Ani zmierňovanie tragédie sa však nezaobišlo bez politikárčenia. Zasiahnuté krajiny sú totiž geopoliticky odlišné. Turecko je dlhodobo dôležitou súčasťou NATO a pravidelne hrá Západ, Rusko i ostatné krajiny ako šachové figúrky. Využíva svoju nepostrádateľnosť voči imperialistickým ambíciám USA na to, aby samo praktikovalo vojny agresie na svojich susedoch. Tieto vojny ostávajú nepotrestané, pretože ide o krajinu pod ochranou veľmoci. Porovnajte si, napríklad, ako často sa do médií dostanú turecké exkurzie v Sýrii a koľkokrát bola spomenutá vojna na Ukrajine. Táto chránená pozícia Turecku otvorila dvere k prakticky všetkým veľmociam, a teda aj značná časť humanitárnej pomoci smerovala do tejto krajiny.

Druhou zasiahnutou krajinou je Sýria. Ide o štát, ktorý je už roky rokúce obeťou imperializmu USA. Ich iniciatívou vznikla svetová koalícia vojsk, ktoré vedú protiprávnu vojnu proti sýrskej vláde. Imperialistické snahy Západu sa tu však uskutočňujú aj menej nápadne, vo forme sankcií. Ich cieľom je vyhladovať miestnu populáciu a vytvoriť pôdu pre zmenu vlády prostredníctvom nedemokratického dosadenia prozápadného vedenia. Sankciami sýrsky ľud trpí už dlho, ich následky sa však vystupňovali zemetrasením zo začiatku februára. Okrem iného spôsobili, že humanitárna pomoc sa nemá ako dostať do krajiny, pretože lietadlá nesúce zdravotnícke pomôcky, jedlo či pitnú vodu nemôžu pristávať na lokálnych letiskách. Takéto obmedzenia pripravujú o život nevinných ľudí, ktorí umierajú od smädu a na následky zranení, pretože chýbajú základné liečivá. Za spomenutie stojí, že mimo Turecka či NATO voči Sýrii vykonáva nevyprovokované agresie aj Izrael. Ten už roky odmieta sústavné hlásenia o raketách či náletoch pochádzajúcich z jeho územia, ktorého následkami sa ničí sýrska infraštruktúra a trpia nevinní civilisti. Okupantská vláda Izraela, ktorá protizákonne osídľuje územie Palestínskeho štátu, sa nenechala zastaviť ani hrôzou zemetrasenia a vykonáva útoky napríklad na sýrske letiská, čím sa ďalej zhoršuje neľudské utrpenie populácie.

Front ľavicovej mládeže sa v duchu anti-imperialistického boja svetovej ľavice preto zapojil do medzinárodne koordinovanej protestnej akcie End the Siege. Spolu so súdruhmi v Palestíne, Kanade, USA, Británii, Írsku či Nemecku sme sa postavili proti sužovaniu nevinných ľudí v prospech globalizovaného kapitálu a naďalej pokračujeme v osvetovej činnosti v uliciach i na sociálnych sieťach.

Hnutie Socialisti.sk týmto vyjadruje svoj ostrý nesúhlas so sankciami uvalenými na Sýrsku arabskú republiku a pripája sa k požiadavke ich okamžitého skončenia. Tak, ako sme to videli na príklade Kuby, Venezuely a rôznych socialistických krajín počas histórie, nástroj ekonomických sankcií neslúži nikomu okrem záujmov vládnucej triedy a najviac ubližuje nám, medzinárodnej pracujúcej triede.

sk_SKSK