Výzva Jána Zmeka prezidentke: správajte sa zodpovedne a menujte úradnícku vládu!

Hnutie Socialisti.sk bolo kritické voči súčasnej vláde od začiatku, pretože sme ju oprávnene považovali za neschopnú a protiľudovú. Dôkazov jej neschopnosti bolo za posledné roky neúrekom. To čo sa však deje v posledných týždňoch presahuje všetky medze a hraničí s ústavným rozkladom našej krajiny. Miesto toho, aby odvolaná vláda hľadala dohodu na čo najskoršom termíne predčasných volieb, začala hrať túto nebezpečnú hru za asistencie prezidentky republiky.

Najskôr viac ako mesiac predvádzali divadlo, ktorého obsahom bola snaha o nájdenie novej väčšiny v NR SR. Nešlo však o žiadne hľadanie väčšiny, ale o naťahovanie času. Odvolaná vláda dokazovala a dokazuje svoju neschopnosť spravovať túto krajinu. Hlava štátu sa na tento chaos iba nečinne prizerá, čo hraničí s porušením vlastných právomocí, ktorých súčasťou je aj povinnosť dohliadať na riadny chod ústavných inštitúcii a ten už poriadne zadrháva.

Parlament sa často nevie ani uzniesť a keď sa to podarí, tak sa poslanci predbiehajú v predkladaní populistických návrhov, aby pred voľbami zapôsobili. Dá sa predpokladať, že problémy s uznášaniaschopnosťou budú pokračovať, ako aj populistické nápady jednotlivých zákonodarcov.

Ešte horšie je to s vládou, ktorá vládne iba na základe poverenia hlavy štátu s obmedzenými právomocami. Predčasnými voľbami až v septembri nastal stav, že parlament ako najvyšší zákonodarný orgán v krajine nemá možnosť odvolať žiadneho ministra, aj keby stváral čokoľvek, lebo odvolanú vládu nemožno znova odvolať.

Toto už naozaj hraničí s rozpadom ústavných pravidiel, keď parlament ako najvyšší zákonodarný orgán v štáte nemôže vykonávať svoje kompetencie tak, ako mu to ukladá Ústava SR. Zažívame politické divadlá, z ktorých sa občanom musí dvíhať žalúdok, pretože to čo sa deje, nemá obdoby. Ak totiž vláda vládne iba na základe poverenia hlavy štátu a s obmedzenými právomocami, tak nastávajú tak bizarné situácie, ako po odchode ministra zdravotníctva.

Súčasné ústavné postavenie poverenej vlády neumožňuje pri odchode povereného ministra vymenovať jeho nástupcu. Preto nastala a bude nastávať absurdná situácia, že prezidentka dá poverenie iba niektorému z poverených členov vlády.

Máme teda premiéra v demisii, ktorý je poverený riadením celej vlády, ministerstva financií a teraz aj ministerstva zdravotníctva. Koľko ďalších poverení ešte dostane, to nik netuší. V každom prípade je jasné, že dolu vodou pôjde nielen zdravotníctvo a financie, ale celá krajina.

Predpokladám, že Zuzana Čaputová chce na budúci rok znova kandidovať na post prezidenta republiky, a preto sa jej nehodí niesť zodpovednosť za úradnícku vládu. Tolerovaním tejto neschopnej vlády tú zodpovednosť nesie tak či tak. Prezidentka republiky by mala pochopiť, že záujmy krajiny musia byť nad záujmami osobnými. Ľudia v tejto krajine chcú žiť dôstojný život, čo pri tejto vláde nie je možné a je im momentálne jedno, aké sú osobné ambície súčasnej hlavy štátu.

Preto bez ohľadu na to, či sa termín volieb zmení, alebo nezmení, vyzývam prezidentku republiky, aby sa začala správať zodpovedne, odňala poverenie súčasnej vláde a vymenovala úradnícku vládu, ktorá by plnila základné potreby krajiny a priviedla ju k predčasným voľbám. Tento chaos, ktorý tu je, poškodzuje nielen ústavný systém, ale je a bude príčinou ďalšieho zhoršovania životnej úrovne občanov.

Občanov do veľkej miery utláča aj samotný kapitalistický systém, v ktorom úzka vrstva bohatne a zvyšok spoločnosti musí otáčať každú korunu, aby bolo možné pokryť základné potreby. Do toho všetkého – politický, ekonomický a morálny marazmus všade vôkol.

Hegerovo (ale i Matovičovo ústupčivé) konanie považujem za absurdné, hraničiace s legalitou, popierajúce demokratické princípy, a ktoré si robí úplnú srandu zo všetkých občanov. Heger predviedol salto mortale a pani prezidentka je povinná konať v záujme záchrany posledných zbytkov fasády demokracie na Slovensku.

Ján Zmeko
hnutie Socialisti.sk

sk_SKSK