Manažment v Beluši sa chce nezákonne zbaviť predsedu odborov, postavme sa za neho!

Poľovačka na Miloša Kapuša – predsedu odborov v BPC Beluša – naberá na intenzite. Preto vás touto cestou žiadam, aby sme sa za tohto čestného odborára postavili.

Vedenie podniku mu udelilo druhé oznámenie o porušení pracovnej disciplíny. Keďže je to druhé oznámenie v priebehu šiestich mesiacov, tak ho podľa Zákonníka práce môže zamestnávateľ prepustiť. Ak sa tak stane a Kapuš to dá na súd, tak ho s určitosťou vyhrá. Pretože dôvody oboch údajných porušení sú smiešne. A BPC Beluša mu bude musieť uhradiť ušlú mzdu.

Pýtate sa prečo sa to manažmentu oplatí? S rovnakým odhodlaním, s akým odborár bojoval za zamestnancov, ktorých manažment chcel nahradiť agentúrnymi zamestnancami, teraz bojuje za novú kolektívnu zmluvu. A podľa informácií robotníckej bunky Socialisti.sk sa ho preto potrebujú zbaviť. V tejto chvíli. To, že o 2-3 roky nakoniec súd uzná, že prepustenie bolo protizákonné je vedľajšie. Nechcú premýšľajúcich a spolupracujúcich zamestnancov s poctivým vodcom na čele. Manažment chce zabrániť, aby mal Kapuš, ktorý dokázal zamestnancov stmeliť, vplyv na vyjednávanie o novej kolektívnej zmluve. A na ďalšie dianie v podniku. Pretože nie je hlúpy, lenivý, ani sa nedá uplatiť.

ČÍM SA PREVINIL?

Viete aký je oficiálny dôvod druhého porušenia pracovnej disciplíny? Že chcel byť ako predseda odborovej organizácie prítomný na stretnutiach vedenia podniku so zamestnancami. To bolo vtedy, keď chcel zamestnávateľ na neho zavolať SBS. Kapušovým cieľom vtedy bolo len oponovať klamstvám manažmentu a uvádzať ich tvrdenia pred zamestnancami na pravú mieru. Čiže ako odborár si len robil svoju prácu.

Mimochodom BPC Beluša má nového personálneho manažéra. Je ním istý pán Puchoň, ktorý kedysi pôsobil v kórejskej spoločnosti YURA. Oživím vám pamäť. To je tá spoločnosť, kde podľa zamestnancov boli bežné fyzické tresty, nútené nadčasy, nedostatočné prestávky na oddych medzi zmenami či šikanovanie na pracoviskách. Napríklad v podobe zákazu rozprávania medzi zamestnancami. Nebol to ojedinelý incident. Viackrát to bolo medializované, viackrát sa tým zaoberali aj inšpektoráty práce.

Teraz chce vedenie BPC Beluša umlčať aj Miloša Kapuša. A zavolalo si na to človeka, ktorý má bohaté skúsenosti s jednaním bez akýchkoľvek škrupulí.

ZASTAŇME SA HO

Práve preto, že manažment v Beluši si zavolal posilu, tak podporu potrebuje aj Kapuš. Takíto ľudia by mali stáť v čele odborov. Ľudia, ktorých si zamestnávateľ nekúpi, nenachytá pri argumentácii. Ľudia, ktorí sa budú hájeniu vašich práv venovať aj vo svojom voľnom čase.

Medializácia, ktorú sme pomohli minulý mesiac rozpútať v súvislosti s nahrádzaním kmeňových zamestnancov agentúrnymi, zrejme vedeniu BPC Beluša nestačila. Tak ideme do toho opäť. Škandalózne praktiky budeme medializovať, budeme organizovať podporu pre Kapuša – virtuálnu na sociálnych sieťach a ak bude treba, tak mu prídeme vyjadriť solidaritu aj priamo do Beluše.

Našim heslom sa stáva:

Ani jedného človeka zo závodu, ani euro z výplaty!

Artur Bekmatov
predseda hnutia Socialisti.sk

Artur Bekmatov

Predseda hnutia Socialisti.sk a poradca predsedu Vlády SR v oblasti ochrany pracujúcich, sociálnych vecí a spolupráce s odbormi.

  • Ťažký týždeň v kapitalizme 1/3 - FĽM - 4. apríla 2023

    […] Bekmatov, predseda hnutia Socialisti.sk, píše: „Poľovačka na Miloša Kapuša – predsedu odborov v BPC Beluša – naberá na intenzite. Preto vás touto cestou žiadam, aby […]

sk_SKSK