Stojíme za štrajkujúcimi z košického DPMK!

Hnutie Socialisti.sk vyjadruje plnú podporu štrajkujúcim zamestnancom Dopravného podniku mesta Košice.

Ich požiadavky sú oprávnené a odmietame tvrdenia vedenia mesta Košice, že štrajkujúci zamestnanci si berú verejnosť za rukojemníkov. Je to práve vedenie mesta, ktoré dlhodobo nie je schopné riešiť neúnosnú situáciu v DPMK a ignoruje apely zamestnancov mestského podniku. Odborári už 11. januára vyhlásili štrajkovú pohotovosť, no magistrát sa ešte aj dnes v prvý deň štrajku alibisticky vyhovára, že nepozná požiadavky zamestnancov. Navyše primátor Polaček miesto riešenia krízovej situácie v meste uprednostnil pracovnú cestu do Bratislavy.

Touto cestou chceme zároveň vyzvať verejnosť na solidaritu so štrajkujúcimi zamestnancami DPMK. Dlhodobá finančná podvýživa, proti ktorej protestujú zamestnanci, nemá dopad len na pracovné podmienky zamestnancov, ale negatívne sa odráža aj na úrovni a rozsahu poskytovaných služieb v košickej MHD. Tá do dnešného dňa fungovala v prázdninovom režime, v minulom roku prešla škrtmi viacerých liniek a ďalšie škrty boli avizované na tento rok.

Ak cestujúci nie sú spokojní s úrovňou verejnej dopravy, tak využívajú iné formy dopravy, najmä osobné vozidlá, čím prispievajú k preťažovaniu košickej dopravy.

Zamestnanci zabezpečujúci košickú MHD v týchto dňoch štrajkujú za nás všetkých, aj za cestujúcich, aj za ostatných vodičov na cestách. Buďme preto s nimi solidárni – problém spôsobilo vedenie mesta a zamestnanci DPMK chcú len docieliť jeho vyriešenie.

Artur Bekmatov,
predseda hnutia Socialisti.sk

sk_SKSK