V jednote (a odboroch) je sila!

V poslednom období čelia pracujúci v našej krajine ekonomickým problémom, ktoré pamätajú snáď len ročníky, ktorých naplno zasiahli dôsledky transformačných procesov v 90. rokoch. Neskúmajúc teraz dôvody vzniku tejto situácie a jej všeobecné známe dopady na životnú úroveň pracujúcich sa skôr pokúsme pozrieť na to, ako situácii čeliť.

Podľa jedného z prieskumov z októbra 2022 viac ako 2/3 respondentov (vzorka 1032, spoločnosť MAXINS Group) uviedli že ich zamestnávateľ zatiaľ na extrémne zvyšujúce sa životné náklady nijak nereagoval. Pravda, krotiť infláciu ako takú a jej dopady nie je doména súkromného sektora. Paradoxne však zamestnanci očakávajú práve od svojich zamestnávateľov nárast miezd ako kompenzáciu inflácie väčšmi, než by tlačili na politikov aby ich situáciu riešili napríklad makroekonomickými opatreniami (to potvrdzuje aj vlažná účasť na odborárskej demonštrácii „Proti chudobe” zo začiatku októbra tohto roka) To nám dáva znamenie, že je tu prioritne požiadavka na rozvoj odborového hnutia na podnikovej úrovni.

Jedna vec sú však očakávania a naťahovanie rúk a tá druhá je skutočne sa pričiniť o zlepšenie svojho postavenia na pracoviskách. Pracujúci dokážu zamestnávateľov dotlačiť k férovejšiemu prerozdeľovaniu vlastnou aktivitou, čo sa ostatne prenáša aj do exaktne meraných výsledkov, kedy tam, kde pôsobia odbory máme o viac než 20% lepšie mzdy a ďalšie benefity než tam kde nepôsobia.

V poslednom čase Konfederácia odborových zväzov zverejňuje úspešné výsledky vyjednávaní na svojej FB stránke, čo je veľmi dôležitým nástrojom na propagáciu zmyslu kvalitných organizácii vedúcich sociálny dialóg, ktorý prináša výsledky. (KIA, Cargo ….). Dobrou správou je, že všeobecne pridávame na ambíciach. V závodoch sa požadujú razantné navýšenie miezd a odborári hrozia alebo už realizujú štrajky (Kechnec). Ak sa opäť ukážeme ako hodnotná společenská entita schopná brániť záujmy svojich členov, možno je pred nami, tak potrebná, renesancia odborov. Odbory totiž majú schopný personálny substrát, zázemie aj odbornosť. Často však nedokážu svoje úspechy predať a pretaviť dobré výsledky do následného rozvoja základe a vzniku nových organizácii. Najlepším spôsobom, ako pomôcť odborárskym snahám je podnecovať ľudí v našom okolí k vstupu do odborov a zakladaniu nových organizácii formou prezentovania dosiahnutých úspechov a rozumných diskusiách o ďalších ambíciach. Samozrejme, prestať si závidieť a zahodiť malicherné spory. Odbory majú spoločný cieľ – zlepšovať životy ľudí. Akonáhle si začneme konkurovať v tom, kto to robí lepšie – končíme! Potrebujeme viac solidarity, menej trhovosti.

To však nevylučuje, (práve naopak, podporuje) formou demokratických odborových organizácii voliť svojich zástupcov tak, aby sme viedli dialóg čo najefektívnejšie. Ak v sebe cítite čo i len trochu zápalu, ozvite sa odborovým centrálam a pýtajte sa na možnosti založiť základne organizácie na vašich pracoviskách. Svojimi kompetenciami budete mať rukách silný nástroj demokracie na pracoviskách. Naučiť sa ho použivať, vám pomôžu vaše zväzy. Prehlbovaním demokracie na pracoviskách a výsledkami sociálneho dialógu dáme zároveň jasný odkaz rôznym „dristálom“ a ultrapravičiarom, že sú to samotní pracujúci, ktorí vedia vziať život do svojich rúk, a sami sa postaviť za lepší život. A bez potreby utiekať sa k politickým mesiášom.

Je úlohou každého sympatizanta a člena hnutia aby podporoval odbory a agitoval pre členstvo vo svojom okolí formou prezentácie výsledkov odborárskej činnosti. Pre dobre príklady, často nemusíte chodiť ďaleko.

V jednote je sila!

Martin Čech, člen hnutia Socialisti.sk a odborový funkcionár

sk_SKSK