Vyzývame na účasť na referende 21.1.2023

“Súhlasíte, že volebné obdobie NR SR možno ukončiť predčasne referendom?”. Hnutie Socialisti.sk považuje referendum za jednu z najvyšších foriem demokracie, ktorú súčasný systém ponúka. Odvolateľnosť vlády a parlamentu všeľudovým hlasovaním je otázkou princípu. Veríme, že vláda a parlament by sa mali zodpovedať ľudu každý deň, celé štyri roky, nie len mesiac pred riadnymi voľbami.

PRÁVO ZAKOTVENÉ V ÚSTAVE NIE JE KAMPAŇ
Nedáme sa oklamať rečami o tom, že toto referendum je len kampaňou súčasnej opozície. Možno ho takto neúprimne parlamentná opozícia berie, možno nie. Faktom ostáva, že aj po voľbách bude potenciálnu vládu súčasnej opozície možné odvolať referendom ako aj tú ďalšiu. Nemáme totiž ilúzie o výsledku nasledujúcich volieb – táto vláda a parlament sú pre Slovensko pohromou, no nezachráni nás, ak sa opäť premiešajú tie isté karty. Aj preto je dôležité, aby mali ľudia na nové vlády a parlamenty nové páky.

SOCIALISTI.SK VÍTAJÚ DEMOKRATIZÁCIU
S blížiacim sa výročím Novembra 1989 vítame vyhlásenie tohto referenda. Jednou z naivných požiadaviek novembra bolo prehĺbenie demokracie. V tomto referende máme možnosť posilniť vyjednávaciu pozíciu bežných ľudí a naštrbiť tak vládu modrej i červenej oligarchie. Budeme hlasovať za, aby sme mohli ísť ešte ďalej!

sk_SKSK