Handzušovi vadia naši hokejisti z KHL, no keď USA napadli Afganistan a Irak, roky veselo hrával v NHL

Bývalý hokejista Michal Handzuš sa vzdal funkcie člena Výkonného výboru SZĽH ( jeho celé vyjadrenie, ktoré zverejnil na svojom profile na Twitteri, prikladám k článku ), nepáčilo sa mu, že väčšina členov Výkonného výboru hlasovala za to, aby hokejisti pôsobiaci v KHL mohli reprezentovať SR na medzinárodných súťažiach. Handzuš povedal, že toto rozhodnutie je v rozpore s jeho hodnotovým nastavením.

My sa však pýtame, kde boli tie hodnotové nastavenia Michala Handzuša v roku 2001, keď hral v NHL a USA vojensky napadli Afganistan, kde boli jeho hodnotové nastavenia v roku 2003, keď hral v NHL a USA napadli Irak… Kde boli jeho hodnotové nastavenia ďalšie roky, kedy hrával v NHL a USA pokračovali v krvavej okupačnej vojne v Iraku, či v Afganistane a podporovali a angažovali sa v ďalších vojnových besneniach po celom svete?

V týchto vojnách zomreli státisíce civilistov (v Iraku presiahol počet obetí milión), vtedy Handzuš nerobil žiadne veľké gestá proti vojnám v podaní USA a jeho spojencov, vraždeniu civilistov a devastácii týchto krajín, neodchádzal demonštratívne z NHL, nevyhlasoval, aby hokejisti hrajúci v USA nemohli reprezentovať atď.

Handzuš privítal, že ruskí a bieloruskí hokejisti sa nemôžu zúčastňovať medzinárodných súťaží, dokonca vyjadroval aj názor, že ruským hokejistom by mali dokonca rozviazať kontrakty v NHL.

Na portály SPORT NET sa ho spýtali: Padajú však aj argumenty, že šport a politika sa spájať nemajú. Handzuš im odpovedal toto: „Má sa to riešiť, bez toho to nejde. Najmä v takýchto otázkach. Je tu vojna. Jeden štát napadol druhý. Vtedy sa nemôže oddeľovať šport a politika.”

Teraz nám tvrdí, že sa šport a politika nemôžu oddeľovať, no ako sme už spomínali, keď USA viedli krvavé vojnové konflikty so státisícami obetí v dobe, keď hral v NHL, tak vtedy žiadne takéto vyjadrenia z jeho úst nevychádzali. Vtedy sme nepočuli, ako odsudzuje vojnové konflikty a nepočuli sme, aby navrhoval zákaz pôsobenia hokejovej reprezentácie USA na medzinárodných súťažiach, aby americkým hokejistom po svete rozviazali kontrakty… Tak o čom sa tu bavíme? Dvojitý meter, vážení.

My sme jasne odsudzovali vojnové besnenie USA v Afganistane, Iraku, či inde vo svete vtedy, ako sme vždy stáli proti ďalším vojnovým konfliktom po celom svete, ako aj dnes odsudzujeme ruskú agresiu na Ukrajine ! Vždy sme tiež tvrdili, že na zločiny politických elít z akejkoľvek krajiny sveta, nemôžu doplácať obyčajní ľudia, športovci, umelci, vedci a to bez rozdielu!

Ako však vidíme, pre niekoho nie je vojna ako vojna… a obete ako obete… hlavne si nedať dole tie svoje čiernobiele ideologické okuliare… Pokrytectvo vládne svetom…

Miroslav Pomajdík
podpredseda hnutia Socialisti.sk

sk_SKSK