Taiwanská otázka – Spojeným štátom o mier nie je

Včera večer tretia najvyššia ústavná činiteľka svetového hegemóna, USA, Nancy Pelosi pod rúškom noci pristála v čínskej provincii Taiwan. Slovenská i Česká republika, USA i OSN oficiálne uznávajú politiku jednej Číny – teda že Taiwan a kontinentálna Čína sú jedným nedeliteľným štátom. Táto návšteva, ktorá z americkej strany je vnímaná ako návšteva nezávislého Taiwanu, je hrubým porušením tejto celosvetovo uznávanej zásady. Proti návšteve protestuje taiwanská verejnosť i diplomacia.

HISTÓRIA V TROCH VETÁCH
Taiwan bol súčasťou čínskeho štátu až do 40., resp. 50. rokov, kedy sa počas občianskej vojny stal poslednou baštou prehrávajúceho Kuomintangu. Kuomintang bol minimálne do 70. rokov podporovaný americkou jadrovou mocnosťou, kvôli čomu Čínska ľudová republika, v záujme odvrátenia jadrového konfliktu, Taiwan nedobyla. Napriek tomu je od 70. rokov Taiwan považovaný USA až Slovenskou republikou za súčasť kontinentálnej Číny.

VZÁJOMNÉ ZÁSADY BOLI JASNÉ
Čína dala opakovane jasne najavo, kde sú hranice, po ktoré je ochotná s upadajúcou mocnosťou USA konať priateľsky. Spojené štáty sa rozhodli konať v rozpore s týmto vzájomným porozumením. Čína má legitímny nárok na baštu reakčného Kuomintangu a akákoľvek reakcia bude očakávateľná a opodstatnená, dokonca v rámci medzinárodného práva. Spojené štáty sa vedome rozhodli situáciu eskalovať – i keď nejde o “oficiálnu návštevu”, Pelosi je stále 3. najvyššou ústavnou činiteľkou USA.

AGRESOR JE JASNÝ, 5 PRINCÍPOV JE BUDÚCNOSŤ
Je jasné, že Spojeným štátom ako umierajúcej mocnosti o mier nejde. Svoje záujmy možno skrývajú za slovami o demokracii a slobode, no reálne ide iba o udržanie svojho slabnúceho vplyvu v regióne. Hnutie Socialisti.sk týmto chcú vyjadriť plnú podporu Piatim princípom pre mierové spolunažívanie, ktoré sú základom čínskej a indickej zahraničnej politiky, a ktoré Čína považuje za základ jej celosvetovej a medzinárodnej mierovej politiky. Týmito princípmi sú:

  1. vzájomné rešpektovanie územnej celistvosti a zvrchovanosti
  2. neútočenie
  3. nemiešanie sa do vnútorných záležitostí
  4. rovnoprávnosť a vzájomná výhodnosť
  5. mierové spolunažívanie

Iba tieto princípy dokážu zaistiť stabilnú a mierovú medzinárodnú situáciu a rozvoj nezávislej domácej politiky. Iba tieto princípy zaručujú istotu, ktorú tak úpenlivo potrebuje celý svet.

Zaväzujeme sa presadzovať tieto princípy. Odmietame zahraničnú a otvorenú agresiu. Odmietame ohrozovanie záujmov suverénneho ľudu. Odmietame nestabilitu presadzovanú Spojenými štátmi. A v tomto prípade plne podporujeme oficiálne stanovisko vlády Slovenskej republiky.

sk_SKSK