Oslavy zvrchovanosti na Šumiaci

Oslava zvrchovanosti SR sa mi od detstva spája s radosťou, veselosťou, hrdosťou, folklórnymi vystúpeniami, rečníkmi na pódiách… no predovšetkým s mne srdcu blízkym Šumiacom, kde zahorievali vatry na Úboči pod Kráľovou Hoľou.

Minulý víkend, už viac skúsený a rozhľadený, som prvý krát zaujal čestné miesto v delegácii hnutia Socialisti.sk, súčasne ako predseda FĽM v treťom rade medzi pozvanými.

Pre mňa doteraz „hore-sediaceho“ to bola síce zmena, ale nič to nezmenilo na fakte, že prejav rečníkov bol citovo intenzívny, avšak myšlienkovo slaboduchý. Nie preto že by nehovorili krásne litánie o republike, demokracii, ani pre to, že tam bola značná kritika súčasnej vlády, ale preto, lebo to sršalo len spomienkovým optimizmom, na nelegitímne rozdelenie ČSFR, odkazovanie sa historické mýty a legendy, no predovšetkým neponúklo žiadnu víziu Slovensku na ďalšie desaťročie. Jediný apel pre poslucháčov bol – zbavme sa súčasnej vlády… No nebolo nikoho čo by povedal, alebo sa spýta –„ A potom?“ Asi okrem mňa sediac už s horkosťou na jazyku, nepotreboval nikto odpoveď na túto otázku.

V každom prípade som potreboval týždeň od spomínanej udalosti na napísanie tohto krátkeho príspevku, aby som mohol sprostredkovať svoje dojmy bez zbytočného oparu rečičiek o dôležitosti a hrdosti pamätného dňa Zvrchovanosti SR.

Avšak dodám myšlienku, ktorá mi chýbala.

Vážme si vlastnú štátnosť bez ohľadu na dejiny. Budujme Slovensko tak ako my chceme, nie ako chcú ziskuchtivý mocipáni západu, či východu! Kapitalizmus nám našu zvrchovanosť už nahlodal… Nahlodal ju každému človeku.

Demokracia o.i. znamená zvrchovanosť každého človeka. Demokracia (my) sa musí preto postaviť voči ekonomickému diktátu. A to je úloha pre každého z nás – osobnú zvrchovanosť povýšiť na úroveň štátnej zvrchovanosti preto, lebo štát sme my a budúcnosť je tiež o nás!

Maroš Čupka
člen Republikovej rady hnutia Socialisti.sk

sk_SKSK