Kde je len ochota a záujem o naplnenie muničných skladov, mier ťahá za kratší koniec

Rusko je v aktuálnom vojnovom konflikte na Ukrajine nepochybne agresorom a to sa nedá poprieť, nakoľko bez mandátu OSN napadlo zvrchovaný štát. Celá táto vojna a to čo s ňou súvisí, nie je úplne tak čiernobiela, ako to podsúva Korčok, (len tak mimochodom, ako pracovník ministerstva zahraničných vecí kedysi podporoval vojnu USA voči Iraku, ktorá bola tiež inváziou a pošliapaním medzinárodného práva ) preto si myslím, že takýto človek nemá morálne právo rozdávať rozumy.

Odsudzoval som vojnu voči Juhoslávii, keď NATO sypalo bomby na Belehrad a tiež pri tom zahynulo množstvo civilistov- vrátane detí. Odsudzoval som vojny v Iraku a v Afganistane, ktoré boli tiež invázie a bolo pri nich pošliapané medzinárodné právo. Odsudzujem aj všetky ďalšie nezmyselné vojnové konflikty a agresie po celom svete, lebo mier je pre mňa základné ľudské právo!

Odsudzujem rovnako aj súčasné vojenské ťaženie Ruska. Problém je v tom, že miesto hľadania mierového riešenia a sprostredkovania mierových rokovaní, sa politici predbiehajú v hecovaní konfliktu a prilievaní oleja do ohňa. Ten konflikt nevyrástol takpovediac na zelenej lúke a má svoje príčiny, ktoré ho síce neospravedlňujú, ale pri pozornejšom pochopení príčin, môžeme vidieť, ako málo v zásade stačilo, aby prišlo k dohode ešte pred vypuknutím vojny a ako málo politici spravili preto, aby k vojne nedošlo.

Mier sa dokáže zakoreniť a vyrásť tam, kde je ochota načúvať tomu druhému a nie tam, kde je len ochota a záujem o naplnenie muničných skladov…

Ján Zmeko
Hnutie Socialisti.sk

sk_SKSK