Podporujeme štrajk školských odborov

Túto stredu, 15. júna, bude na bratislavskom Námestí SNP a neskôr pred NR SR protestovať zamestnanectvo školstva, pedagogické i nepedagogické, za dôstojné pracovné podmienky a tým pádom kvalitnejšie študijné podmienky pre našu mládež. Odborový zväz školstva má preto našu plnú podporu.

Nič nevyjadruje bezmocnosť štátu a neschopnosť jeho predstaviteľov tak dobre, ako cynické vyjadrenia ministrov financií a školstva, Matoviča a Gröhlinga, že sa protestu zúčastnia tiež. Namiesto toho, aby spoločne prišli so systémom automatického zvyšovania tabuľkových platov v školstve (ale aj v zdravotníctve, štátnej správe atď.), radšej zahodili masky a otvorene priznali svoju neschopnosť. Ak v mene “pomáhania rodinám” dokáže Matovič vyčarovať zo vzduchu miliardu eur, tak by nemal byť taký problém nájsť peniaze na valorizáciu miezd tým, ktorí reálne rodinám a deťom pomáhajú dosiahnuť lepšiu budúcnosť.

Na základe programu nášho hnutia z 2020 chceme:

  1. radikálne zvýšiť platy v školstve a vede nad úroveň inflácie a zvýšiť štátne výdavky v oblasti školstva na priemer EÚ
  2. zmeniť systém miezd a výpočtu ich variabilnej a fixnej zložky v školstve na základe konzultácií s odborovými zväzmi
  3. uskutočniť audit financovania ministerstva školstva

Zároveň presadzujeme zatraktívnenie štúdia na stredných odborných školách prostredníctvom plošných štipendií a dofinancovania sektora, ako aj garanciu uplatnenia po štúdiu, aby sme si vybudovali kvalitnú pracovnú silu a kvalifikovaných odborníkov a odborníčky, a tak zvýšili kvalitu aj nášho školstva, v ktorom sú dlhodobo zamestnávaní ľudia bez potrebnej kvalifikácie.

Nemôžeme očakávať kvalitné vzdelávanie, dostatok domácej odbornej pracovnej sily, zdravú výživu, dôstojné a zdravé prostredie pre všetky deti, najmä tie znevýhodnené, keď sa školské jedálne, kotolne, telocvične a učebne rozpadajú a ľudia, ktorí vychovávajú a vzdelávajú našu budúcnosť žijú z ruky do úst.

Preto budeme 15.6. 13:30 na Námestí SNP v Bratislave. Pridajte sa tiež!

sk_SKSK