Vláda nám chce dať almužnu, ak vôbec

Hegerova vláda sa na dnešnej tlačovej pochválila, že v rámci boja s rastúcou infláciou dá ľuďom jednorazové príspevky. Opomenieme Matovičovo tajnostkárske vyjadrenie z ktorého nie je jasné, z čoho vláda peniaze potrebné na pomoc ľuďom našetrí.

200 AŽ 300€ 4-ČLENNEJ DOMÁCNOSTI NEPOMÔŽE
Vláda chce jednorazovými príspevkami dať domácnostiam v hmotnej núdzi 100€ a po jednej stovke na dieťa všetkým. To je 200 až 300€ pre domácnosť. Koľko inflácia uhryzne z ročných príjmov domácnosti? Viac než celý mesačný plat na pracujúcu osobu. Ak teda rodičia zarábajú 800€ v čistom, ročne domácnosť stratí cez 1900 eur. Tých pár stoviek od vlády nie je ani len náplasť – skôr výsmech. Ani ďalšia “systémová” (ako ju nazval premiér) pomoc v podobe zvýšených prídavkov na dieťa ľuďom zásadne nepomôže.

CHCÚ NÁS ROZDELIŤ – NEDAJME SA
Niektoré opozičné sily sa okamžite chopili príležitosti a obvinili vládu z kupovania si slabších, menovite Rómov. Keď ako poslanec zarábate cez 5000€ asi rýchlo zabudnete, že finančné príspevky majú ľuďom pomôcť, a že, áno, ľudia za ňu zvyknú byť vďační, aj keď je malá. Takéto rozdúchavanie vášní medzi bežnými ľuďmi len oslabuje náš boj za dôstojnejší život. Veď s kým iným sa spojiť v boji za vyššie platy a za sociálne istoty, než s vylučovanými a ďalšími ľuďmi práce? Pýtame sa, komu toto štvanie prospeje?

ŽIADAJME SPOLOČNE CELÝ KOLÁČ, NIE OMRVINKY!
Ako sme už hovorili, zvyšovanie prídavkov nepomôže nám, bežným ľuďom, ak nebudú zastropované ceny potravín, bývania, energií. Tie prídavky zhltne buď inflácia, súkromníci, alebo oboje. Ako sme už písali: ceny treba zastropovať, zisky korporácií treba zdaniť, daňovú záťaž bežným ľuďom znížiť. A v dlhodobom horizonte treba investovať do potravinovej a energetickej sebestačnosti republiky a prekonať kapitalistický systém, ktorý túto krízu spôsobil a spôsobí ju v budúcnosti zas.

sk_SKSK