Hasta la siempre

Keď boli na Slovensku jedny z najväčších masových protestov v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, nedožadovali sme sa intervencie Nemecka či USA. Prečo je potom intervencia USA ospravedlniteľná keď ide o Kubu?

Kuba podlieha viac než 60-ročnému embargu zo strany USA. V praxi to znamená, že akýkoľvek subjekt či štát, ktorý má s Kubou obchodné vzťahy (aj keď ide o humanitárnu pomoc) môže byť zo strany USA sankcionovaný. Takže keď hovoríme o chudobe či izolácii Kuby, reálne hovoríme o dôsledkoch amerického embarga.

V súčasnosti mnohé médiá hovoria o protestoch na Kube. Nie len, že šlo rozsahom o podobne veľké protesty ako protesty pochybných entít, ktoré poznáme na Slovensku, ale dokonca svetové médiá museli použiť obrázky a videá zo zhromaždení, kde, na príklad, viali vlajky Hnutia 26. júla – kubánskeho revolučného hnutia, ktorému kubánsky ľud vďačí za vyšší priemerný vek dožitia, gramotnosť, či dokonca kvalitu verejného zdravotníctva než v USA (stále najväčšej ekonomika sveta).

Valné zromaždenie OSN už 29. rok po sebe americké embargo s výnimkou USA a Izraela. Americké memorandum z roku 1960 jasne vyslovilo, že jediný spôsob, ako efektívne napadnúť kubánsky štát je cez „ekonomickú dissatisfakciu a ťažkosti“. Dnes vidíme práve to. Operácia v Zátoke svíň sa nepodarila, a tak USA sleduje stále rovnaké záujmy, ako vtedy, len s inou taktikou.

Ak by USA záležalo na Kube, odvolali by svoje nehumánne embargo, tak, ako si to želá 187 krajín sveta. Namiesto toho, prezident Biden sankcie stupňuje. Vďaka súčasnému kubánskemu prezidentovi sa cez celokubánske referendum podarilo presadiť zákaz diskriminácie na základe pohlavia, rodu, sexuálnej orientácie, rasy či etnika, presadiť klimatickú krízu ako nebezpečenstvo pre ľudstvo, či explicitnú prezumpciu neviny. Toto je miera demokracie ktorú USA či dokonca EÚ nikdy nepoznala. Okrem toho, prezident Kuby vyjadril pochopenie pre nespokojnosť; tú ale zmena režimu nevyrieši – to poznáme sami.

Aj preto, ale najmä z princípu, nemôžeme byť ticho a musíme sa postaviť za kubánsky ľud, ktorý dlhodobo, napriek všetkým prekážkam, stále dôveruje vlastnej vláde.

sk_SKSK