Fakty = propaganda?

Teda aspoň podľa Slovenskej informačnej služby. Tá vo svojej výročnej správe zverejnenej pred dvoma dňami uvádza, že Čína u nás šíri propagandu a dezinformácie. Aké? „Od začiatku … pandémie na územie Európy propagovali … nielen efektivitu prísnych opatrení vykonaných na území Číny, ale aj rôzne formy čínskej zdravotníckej pomoci a komerčné dodávky zdravotníckych materiálov, ktoré boli prezentované ako pomoc pre európske štáty údajne trpiace v dôsledku nečinnosti inštitúcií EÚ.“
Mohli by sme diskutovať o konkrétnych číslach a o rozsahu pomoci zo strany ako Číny, tak i EÚ. Čo sa nedá spochybniť je efektivita, s akou Čína s pandémiou bojuje doma a v zahraničí. Toto nepopierajú ani mnohí na Západe. Ale podľa SIS je to dezinformácia.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková prišla s úžasným nápadom – poďme ľudí zatvárať na 1-10 rokov za vytváranie a šírenie dezinformácií. Je pravda, že s šírením hoaxov bojovať treba. Kto ale rozhodne, čo ten hoax je?. Pri hoaxoch o medicíne sa dá posúdiť sila štúdie, pri spoločensko-politických otázkach je to ale zložitejšie. Ak SIS považuje „schvaľovanie“ čínskeho postupu v boji s pandémiou za šírenie dezinformácie, bude sa za to sedieť? Bude sa sedieť aj za šírenie kritiky izraelského apartheidu či operácií NATO?

Podľa tejto výročnej správy aj tento rok tzv. ľavicoví extrémisti bojovali proti Záborskej návrhom, proti klimatickej kríze a kritizovali neoľudákov a iných pravicových extrémistov. Toto je podľa niekoho extrémizmus? Opäť sa potvrdzuje, že nálepka „extrémizmus“ či „hoax“ môže byť použitá proti komukoľvek. V kombinácii s časťou Kolíkovej návrhu je takéto žonglovanie s pravdou veľmi nebezpečné.

Túto situáciu pozorujeme s veľkým znepokojením. Jednak sa tento trend podobá na časy 1. Československej republiky, kedy socialisti museli svoje presvedčenie skrývať, ak chceli pracovať vo verejnej sfére. A jednak sa takýmto spôsobom iba živí atmosféra studenej vojny, ktorá sa medzi Západom a Východom, menovite Čínou, vyostruje.

sk_SKSK