Na Vianoce musia bojovať o minimálnu mzdu

Hnutie Socialisti.sk stojí za štrajkujúcimi šoférmi podniku Eurobus Košice. Tí v kolektívnom vyjednávaní neúspešne žiadajú o zvýšenie mzdy. Aká je ponuka zamestnávateľa? Pod úroveň minimálnej mzdy. Hnutie Socialisti.sk s rozhorčením sleduje, ako musia pracujúci bojovať ešte aj o zákonné minimum.

Štrajkovú pohotovosť, ktorú vyhlásila odborová organizácia OZ KOVO Eurobus Košice v piatok, 17.12. 2021, podporili všetci oslovení vodiči. V prípade nedohody chcú zástupcovia zamestnancov požiadať Ministerstvo práce o určenie sprostredkovateľa. Ak ani pod jeho gesciou vo vyjednávaní nedosiahnu zákonom stanovenú minimálnu mzdu 5 eur, najskôr pôjdu do ostrého štrajku..

Vodiči autobusov pracujú v náročnej profesii, kde majú zodpovednosť za zdravie a životy nielen cestujúcich, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky. Po celej krajine sledujeme závažný nedostatok vodičov a vodičiek, či je to bratislavský, nitriansky, alebo v tomto prípade košický kraj. Jedným z hlavných dôvodov sú práve nedôstojne nízke platy.

Hnutie Socialisti.sk preto vyzýva ministra hospodárstva, aby zasiahol v prospech zamestnancov a bol nápomocný v procese vyjednávania. Má na to reálny dosah, keďže štát je akcionárom podniku Eurobus. Dlhodobým riešením by však malo byť vytvorenie štátnych, krajských a mestských dopravných spoločností, ktoré by dohliadali na zabezpečenie dôstojných pracovných podmienok pre vodičov.

Hnutie Socialisti.sk bude vždy na strane odborov, odborárov a ľudí práce. Podobne ako so zástupcami OZ KOVO Eurobus, s ktorými sme sa stretli už na jeseň, sa postupne stretávame aj s ďalšími odborovými združeniami na Slovensku.

Držme dnes všetci palce zamestnancom firmy Eurobus Košice v boji za ich oprávnené požiadavky. Zajtra možno budete potrebovať ich podporu zase vy.

Martin Štunda
podpredseda hnutia Socialisti.sk

sk_SKSK