Vývoj na východe Ukrajiny je dedičstvom nezávislosti Kosova

Základnými piliermi chápania medzinárodnej politiky sú v hnutí Socialisti.sk dodržiavanie medzinárodného práva, znižovanie militarizmu a odmietanie imperializmu v akejkoľvek podobe a z akejkoľvek svetovej strany. Z tohto dôvodu považujeme v kontexte medzinárodného práva utorkové kroky Ruskej federácie vo vzťahu k Ukrajine za neakceptovateľné.

Zároveň však musíme dodať, že udalosti posledných rokov v tomto regióne nie sú ničím iným ako dôsledkom odtrhnutia časti územia Srbskej republiky pod záštitou západných štátov a následným vytvorením bábkového štátu Kosovo v roku 2008. Napĺňajú sa vtedajšie prognózy analytikov, ktorí samostatnosť Kosova klasifikovali ako nebezpečný precedens vedúci k opakovanému porušovaniu základných princípov medzinárodného práva a v konečnom dôsledku aj k erózii stability v Európe.

V hnutí Socialisti.sk sme presvedčení, že o osude európskych štátov sa nemá rozhodovať ani vo Washingtone, ani v Moskve či v Pekingu, ale v Európe. No európski lídri počas eskalácie napätia medzi Ruskom a USA opätovne fatálne zlyhali a dokázali, že sa nevedia vymaniť spod tlaku Washingtonu, ktorý má medzi členskými štátmi EÚ niekoľko trójskych koní, vrátane predstaviteľov SR. Pokým Európa neopustí zbabelú politiku vydávania záujmov USA aj za svoje záujmy a pokým sa nezačne na medzinárodnom poli emancipovať, dovtedy bude len dejiskom mocenských súbojov medzi USA a Ruskom.

Východisko zo súčasnej situácie vidíme len v realizovaní ústupkov všetkých strán, ktoré by zahŕňali balík bezpečnostných garancií pre Ruskú federáciu a prevzatie kontroly nad celým územím Doneckej a Luhanskej oblasti pod správu mierových jednotiek OSN.

Artur Bekmatov,
predseda Socialisti.sk

Artur Bekmatov

Predseda hnutia Socialisti.sk a poradca predsedu Vlády SR v oblasti ochrany pracujúcich, sociálnych vecí a spolupráce s odbormi.

sk_SKSK