Štát nechal Handlovú v tme

Mesto Handlová už týždeň vypína každú druhú lampu verejného osvetlenia. Prečo? Lebo sa im účty za elektrinu viac než zdvojnásobili – minulý rok za osvetlenie platili 81-tisíc eur, tento rok to bude viac než 178-tisíc. Zvyšovanie cien energií si, samozrejme, majú odskákať bežní ľudia.

Nedáme sa oklamať – elektriny nevyrobili menej ako minulý rok, pracujúcich v energetike neubudlo. Tento nárast cien nie je ničím iným ako výkyvom na trhu – trhová cena skrátka neodráža reálnu hodnotu elektriny. Tento výkyv iba umocňujú ekonomické sankcie, ktoré Európa bezhlavo presadzuje, nehľadiac pritom na to, že doma si nebudeme mať čím svietiť.

Handlová nie je jedinou slovenskou obcou, ktorej sa ceny energií dotkli takto významne. Dôstojný život domácnosti po celom Slovensku čelí tomuto tlaku. Je len na štáte, aby namiesto plátania dier vyriešil tento problém od koreňa. V opačnom prípade bežným ľuďom hrozí zadlžovanie a ešte väčší pokles životnej úrovne. Ale tejto vláde je to zjavne jedno.

Odpoveďou musí byť odstránenie súkromníkov z výroby a distribúcie energií, investície do obnoviteľných zdrojov a hlavne snaha o energetickú sebestačnosť, vďaka ktorej sa nás pohyby na medzinárodnom trhu budú týkať minimálne.

sk_SKSK