EÚ odovzdáva naše súkromie americkým gigantom

Vyplýva to z predbežnej dohody medzi prezidentom USA Bidenom a prezidentkou Európskej komisie von der Leyen. Čo sa vlastne stalo?

Začiatkom roka Európska komisia schválila Akt o údajoch (Data Act). Táto legislatíva by umožňovala väčšiu kontrolu ľudí nad vlastným súkromím a nad tým, kto má prístup k ich používateľským dátam. V praxi by to znamenalo, že technologickí giganti ako Facebook či Google by museli spĺňať európske štandardy ochrany dát a nemohli by európske dáta ukladať na amerických serveroch. Aj preto ste možno zachytili to, ako sa Facebook pred pár mesiacmi vyhrážal, že by sa stiahol z európskeho trhu.

Tok dát z EÚ do USA umožňovala až do predminulého roka dohovor Štít súkromia (EU-USA Privacy Shield), ktorý ale Súdny dvor EÚ prehlásil za neplatný. Tento dohovor totiž umožňoval americkým korporáciám i tajným službám nakladať s našimi dátami bez nášho vedomia či súhlasu.

No a Ursula von der Leyen sa podvolila záujmom týchto gigantov. Podrobnosti predbežnej dohody nie sú zatiaľ jasné a bude najskôr ešte chvíľu trvať, kým bude podpísaná nejaká oficiálna dohoda. Čo je ale jasné je to, že opäť víťazí záujem kapitálu a svetového hegemóna nad záujmami nás, bežných ľudí.

Hnutie Socialisti.sk jednoznačne odsudzuje toto závažné porušovanie nášho súkromia, našich bezpečnostných záujmov, ako aj záujmom celého európskeho spoločenstva. Presadzujeme čo najtvrdšie regulácie narábania s osobnými dátami, pričom chceme, aby mala každá osoba plnú a zároveň jednoduchú kontrolu nad vlastným súkromím.

Navrhujeme preto:

1) čo najprísnejšie regulácie narábania s osobnými dátami

2) žiaden kompromis s technologickými gigantmi či cudzími štátmi

3) jednoduchú a plnú kontrolu nad vlastným súkromím

4) zavedenie povinnosti pre mienkotvorné virtuálne entity zverejňovať zdrojové kódy (open-source) a know-how tak, aby bolo jasné, ako fungujú algoritmy a aby sa tak zvýšila bezpečnosť týchto služieb.

sk_SKSK