Deň učiteľov – z potlesku sa nenajedia

V prvom rade sa chceme poďakovať celému učiteľskému zboru materských, základných, stredných, vysokých i umeleckých škôl. Vaša práca je dôležitá a vaše odhodlanie je obdivuhodné. Ale tak ako tlieskanie nepomohlo zdravotníctvu, tak ani nášmu školstvu nepomôže poďakovanie raz za rok.

Počas pandémie bolo školstvo neskutočne skúšané. Tak rapídny prechod na dištančné vzdelávanie bol ešte pred pár rokmi nepredstaviteľný. Lenže tento náročný rekvalifikačný kurz nebol nijako kompenzovaný a školy boli odkázané samé na seba. K tomu všetkému mzdy učiteľského zboru majú ďaleko od dôstojného a adekvátneho ohodnotenia, vysokoškolské zamestnanectvo pracuje v neistote a v zásade na dohodu ako keby šlo o letnú brigádu. Okrem finančnej podvyživenosti celého slovenského školstva vysoké školy museli čeliť útoku na svoju nezávislosť zo strany ministra školstva, ktorému sa postavilo v solidarite aj študentstvo.

Hnutie Socialisti.sk týmto potvrdzuje svoj programový záväzok zvýšiť mzdy v školstve o 50 percent. Zároveň chceme tiež potvrdiť našu plnú podporu školskej samospráve a nezávislosti, ktorú sme na vyjadrili aj na novembrovom proteste vysokých škôl. A v neposlednom rade pripomíname, že peniaze na Slovensku sú, len ich vyhadzujeme do vzduchu.

Je načase vybudovať dôstojné školstvo a dať dôstojnú mzdu a pracovné prostredie učiteľkám, učiteľom, no i všetkým tým, ktorých prácu v školách často prehliadame.

sk_SKSK