Socialisti.sk na sneme zmenili vedenie. Verejnosti ponúkajú čistú ľavicu

Eduarda Chmelára na poste predsedu hnutia nahradil Artur Bekmatov. Delegáti snemu zároveň doterajšiemu predsedovi pridelili status čestného predsedu.

Bekmatov získal hlasy 55 delegátov z 57 platných hlasov. Sobotný snem, ktorý sa konal v Banskej Bystrici, zvolil aj nových podpredsedov: Veroniku Balúšikovú, Milana Benkovského a Martina Štundu, ako aj jedenásť člennú Republikovú radu.

Okrem podpredsedov sú v nej aj Branislav Vilmon, Dušan Kocúr, Anna Mižikárová, Maroš Čupka, Ján Kováč, Juraj Procházka a Matej Zuzčák.

Eduard Chmelár zdôraznil, že síce odchádza z vysokej politiky, ale nie z verejného života a novozvolenému vedeniu vyjadril plnú podporu.

Podľa slov novozvoleného predsedu chce hnutie ľuďom ponúknuť čistú ľavicovú politiku. „Stojíme na prahu obrovskej krízy, v ktorej bude nevyhnutné chrániť sociálne postavenie pracujúcich či seniorov,“ hovorí Bekmatov a dodáva: „Napríklad v uplynulých dňoch štrajkovali zamestnanci jednej pracovnej agentúry v Humennom na protest proti 300 eurovej výplate. Bez akéhokoľvek záujmu médií. Na Spiši prepustia ďalších 300 ľudí. Našou ambíciou je byť všade tam, kde sa dejú podobné neprávosti. To je úlohou skutočnej ľavice – nie utápať sa v nezmyselných sporoch a hašterení.“

Socialisti podľa zverejnených informácií registrujú desiatky členov vo všetkých ôsmych krajoch. Bezprostredne po sneme sa hnutie chce zamerať najmä na dobudovanie štruktúr v regiónoch a na skvalitnení programu. „Solidarita, ekológia a mier zostávajú piliermi nášho programu. Ten bol vo voľbách nastavený veľmi dobre, čo vidíme na tom, že mnohé z otázok, ktoré socialisti v kampani otvárali – ako napríklad štvordňový pracovný týždeň – začínajú byť vzhľadom k pandémii diskutované. Na druhej strane však potrebujeme ľuďom ponúknuť dlhodobú víziu toho, ako by malo vyzerať ľavicové Slovensko,“ povedal Bekmatov.

sk_SKSK