Blokáda Kuby je prejavom šikanovania nepoddajných štátov zo strany USA

61 rokov. To je doba, počas ktorej sa Kuba nachádza v ekonomickej blokáde zo strany Spojených štátov amerických. Od roku 1960 sa škoda, ktorú Američania Kube spôsobili, vyšplhala na viac ako 130 miliárd dolárov.

Socialisti.sk odsudzujú svojvôľu Spojených štátov amerických, ktorá má dopad na každodenný život miliónov bežných Kubáncov.

Embargo voči Kube považujeme za dôkaz pokrytectva americkej zahraničnej politiky. Hospodárska, obchodná a finančná blokáda Spojených štátov proti Kube, trvajúca takmer šesť desaťročí, je najnespravodlivejším, najprísnejším a najdlhšie uplatňovaným systémom sankcií proti jednej krajine. Pod rúškom ochrany ľudských práv je Washington schopný uvaliť drastické ekonomické opatrenia voči krajinám, ktoré mu nevyhovujú, no na strane druhej prehliada porušovanie ľudských práv mnohými autoritárskymi či diktátorskými režimami, ktoré patria medzi jeho spojencov.

Socialisti.sk touto cestou vyjadrujú solidaritu s ťažko skúšanou Kubou. Svojich sympatizantov vyzývame, aby podporili petíciu na webe Európskeho parlamentu. Zároveň vyzývame slovenských zástupcov v europarlamente, aby pri predkladaní tejto petície zaujali principiálne stanovisko proti jednostrannej politike, ktorú voči suverénnej Kube uplatňujú USA.

ArturBekmatov,
predsedaSocialisti.sk

sk_SKSK