Články Milana Benkovského

21. 8. 2021
Otázniky, ktoré vyvoláva návšteva pápeža Františka

https://www.noveslovo.sk/c/Otazniky_ktore_vyvolava_navsteva_papeza_Frantiska


20. 8. 2021
JÁN PUCHOVSKÝ st. a ml.
Pedro Castillo – nová hviezda na politickom nebi Peru a Latinskej Ameriky

https://www.noveslovo.sk/c/Pedro_Castillo_nova_hviezda_na_politickom_nebi_Peru_a_Latinskej_Ameriky


12. 8. 2021
Ďalšia vládna deforma, tentokrát dôchodková

https://www.noveslovo.sk/c/Dalsia_vladna_deforma_tentokrat_dochodkova


5. 8. 2021
Verejné financie, očkovacia mánia a nekompetentnosť vlády

https://www.noveslovo.sk/c/Verejne_financie_ockovacia_mania_a_nekompetentnost_vlady


19. 7. 2021
Slovenské právne a politické absurdity

https://www.noveslovo.sk/c/Slovenske_pravne_a_politicke_absurdity


14. 7. 2021
MICHAL HAVRAN
Bidenova pokrivená “starosť” o kubánsky ľud…

https://www.noveslovo.sk/c/Bidenova_pokrivena_starost_o_kubansky_lud


14. 7. 2021
PETER WEISS
Zbabrané vládnutie, nie referendum

https://www.noveslovo.sk/c/Zbabrane_vladnutie_nie_referendum


7. 3. 2021
Kedy a ako sa skončí táto tragikomédia

https://www.noveslovo.sk/c/Kedy_a_ako_sa_skonci_tato_tragikomedia_v_podani_nasej_vlady


8. 2. 2021
Znásilňovanie spravodlivosti súčasnými mocipánmi

https://www.noveslovo.sk/c/Znasilnovanie_spravodlivosti_sucasnymi_mocipanmi


31. 1. 2021
Vláda nás ženie ako ovce na porážku, necháme si to?

https://www.noveslovo.sk/c/Vlada_nas_zenie_ako_ovce_na_porazkunechame_si_to


30. 12. 2020
Netešme sa predčasne a nečakajme zázraky

https://www.noveslovo.sk/c/Netesme_sa_predcasne_a_necakajme_zazraky


21. 12. 2020
Symbolika hviezdy; zmieri našu spoločnosť?

https://www.noveslovo.sk/c/Symbolika_hviezdy_zmieri_nasu_spolocnost


12. 12. 2020
Školstvo padá ku dnu vinou nekompetentnej vlády

https://noveslovo.sk/c/Skolstvo_pada_ku_dnu_vinou_nekompetentnej_vlady


26. 11. 2020
Svojvôľa, improvizácia a chaos, to je vizitka vlády

https://www.noveslovo.sk/c/Svojvola_improvizacia_a_chaos_to_je_vizitka_vlady


13. 11. 2020
Nenaplnené sľuby Novembra 89 a ich súvislosti…

https://www.noveslovo.sk/c/Nenaplnene_sluby_Novembra_89_a_ich_suvislosti_s_dneskom


27. 10. 2020
Testovanie je o strachu, vydieraní, peniazoch a demagógii

https://www.noveslovo.sk/c/Testovanie_je_o_strachu_vydierani_peniazoch_a_demagogii


24. 10. 2020
Bezzubý tiger napľul ľuďom do tváre

Politika „našej“ vlády = dôchodky nie, ale miliardy na zbrojenie áno! Podľa vládnej koalície stačí, ak budeme dobre vyzbrojení, čo na tom, že budeme chudobní a sprostí.
Zaujal ma článok v Pravde „NATO zverejnilo výdavky spojencov na obranu…“. Vojenský pakt, ktorý vedie a riadi najväčší svetový agresor USA vynakladá obrovské miliardy dolárov, že vraj na „obranu“. Kto ho to vlastne chce napadnúť? To Rusko? To, ktoré je obkľúčené vojenskými základňami USA a jeho spojencami v NATO?
Vláda psychopata Matoviča napľula ľuďom do tváre. Heger z OĽaNO tvrdí, špajza je prázdna, nemáme na 13. dôchodky, nemáme na zdravotníctvo, ani na školstvo. Zbrojársky lobista Naď sa však ide svojím pánom v Bruseli pochváliť, na armádu vynaloží Slovensko, len v tomto roku 1,753 miliardy dolárov, čo predstavuje 1,86 percenta z HDP. K sľubom Kisku americkému prezidentovi dávať na zbrojenie dve percentá sa tak rýchle blížime. Oveľa rýchlejšie, ako Nemecko, no čo už veď sme ekonomickým tigrom Európy, pravda len bezzubým.
Miliardy na americké zbrane vláda amerických lokajov bez problémov našla, ale 280 miliónov na zákonné 13. dôchodky nie. Vláda dala penzistom almužnu v podobe sociálnej dávky, či vylepšeného vianočného príspevku od 50 do 300 eur. Každý dôchodca mal podľa zákona dostať v decembri 460 euro, miesto toho každý občan vynaloží vďaka „našej“ vláde na zbrojenie, len v tomto roku 1650 dolárov. Oni, seniori sa musia uskromniť lebo koronakríza. Armáda a zbrojárske firmy nie, ich kríza nezaujíma. To je už najvyšší stupeň arogancie moci, zavádzania a výsmechu obyčajným ľuďom.

Milan Benkovský,
podpredseda hnutia Socialisti.sk

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/566430-nato-zverejnilo-vydavk y-spojencov-na-obranu-v-roku-2020-slovensko-minie-1-753-mld-dolarov/


13. 10. 2020
Čoho sa máme chrániť, koho obmedzovať

https://www.noveslovo.sk/c/Coho_sa_mame_chranit_koho_obmedzovat


9. 10. 2020
Peripetie odluky cirkvi od štátu – II. časť

https://www.noveslovo.sk/c/Peripetie_odluky_cirkvi_od_statu_II_cast


2. 10. 2020
Peripetie odluky cirkvi od štátu – I. časť

https://www.noveslovo.sk/c/Peripetie_odluky_cirkvi_od_statu_I_cast


24. 9. 2020
Idioti v politike

https://www.noveslovo.sk/c/Idioti_v_politike_0


8. 9. 2020
Konečne sme prví, žiaľ len v populizme

https://www.noveslovo.sk/c/Konecne_sme_prvi_zial_len_v_populizme


29. 8. 2020
Výročie SNP – a maniere vládnych strán

https://www.noveslovo.sk/c/Vyrocie_SNP_a_maniere_vladnych_stran


23. 8. 2020
O mladých, minulosti a súčasnosti

K tomuto komentáru ma inšpiroval sám pán premiér, keď totiž môže ON, prečo nie ja?Dovolím si preto i ja jeho a jemu podobných, tiež n.sr.ť. Matovič tára o socializme bludy a nezmysly, pritom v čase jeho rozkvetu, sa hral na piesočku. Neskôr, zadarmo s veľkou hanbou študoval a začal už vtedy, podvádzať, nie len pri písaní diplomovky. To mu i dodnes zostalo. Takýto amorálny človek posudzuje systém, v ktorom sa väčšine ľuďom žilo veľmi slušne. Písal som o tom pred vyše rokom v Slove, na tému Ako to vlastne bolo s tým socializmom? Ohlas bol veľký, ale uvedomujem si, že to nečítali tí, ktorým bol článok najviac učený, mladí ľudia.
Smutné je, že ON a jemu podobní, zabudli na to odkiaľ vyšli. Boli totiž generáciou príznačne volanou Husákove deti. Práve socializmu, okrem svojich rodičov, môžu ďakovať za svoj, v tom čase bezstarostný a šťastný život, alebo trpeli?

Ilustračnéfoto:

Neprovokujem ,ale za socializmu bol i ten sex lepší.

Možno by stačilo mladým ľuďom prečítať si aspoň komentár v knihe týždňa, Pravda 15.8.2020, Zora Handzová, či samotnú knihu pod takmer bulvárnym titulkom „Prečo majú ženy v socializme lepší sex“. https://www.martinus.sk/?uItem=763305. Táto kniha prináša najmä argumenty pre ekonomickú nezávislosť žien.
Zjednodušene povedané, ako konštatuje autorka Kristen Ghodseeová „Čím viac sociálnych istôt si žena užíva od štátu, tým väčšmi si môže užívať partnerský vzťah podľa svojich predstáv“. Autorka tiež konštatuje, „podľa ekonomickej teórie sexuality je sex v kapitalizme tovarom, ženy ho ponúkajú a muži ho kupujú“. Samozrejme nie len priamo, ale často za rôzne protislužby, za starostlivosť, dovolenky, darčeky, či len ochranu.
Áno za socializmu bol na všetko čas, na prácu i zábavu. Mohol by som to odľahčiť vtipom, keď starký hovorí v posteli manželke, do čerta aj stou Čaputovou. Čo ti ona vadí? No čo, za Husáka mi to ešte išlo. Práve za socializmu bol dosiahnutý relatívne vysoký stupeň ekonomickej nezávislosti žien a z toho prameniace ich väčšie sebavedomie. Ženy boli oveľa viac samostatnejšie a mohli sa venovať svojím záľubám. Práve nežné pohlavie je i dnes vydierané nižšími mzdami a rovnoprávnosť, nielen tá ekonomická, je často len na papieri.
Súčasná vládna koalícia a klerikáli sa opakovane pokúšajú dokonca obmedziť právo rozhodovania žien o sebe, napríklad v prípade interrupcií. Žena podľa vyznávačov „tradičnej rodiny“ patrí do kuchyne a k deťom. Pritom týmto „demokratom“ nevadí multiotecko Kollár, či rôzne morálne škandály politikov a dokonca i niektorých cirkevných predstaviteľov.

Rodilo sa najviac detí, do dobrých podmienok.

S trochou sarkazmu by sa dalo povedať, že za socializmu bolo nielen radosť „robiť“ deti, ale aj starať sa o ne a vychovávať ich. Dokumentuje to fakt, že v rokoch 1970 až 1980 bol absolútne najvyšší a doteraz neprekonaný počet novonarodených „Husákovych detí“. Bolo to napriek prebiehajúcej normalizácii, ale v čase ekonomického rastu a zavádzania dnes nepredstaviteľných sociálnych výhod. Práve sociálne istoty, práca pre všetkých, dostupnosť bývania, školstva a zdravotnej starostlivosti, boli najvýznamnejším faktorom pri rozhodovaní sa mladých rodín, či mať, alebo nemať deti.
Dnes pôrodnosť na Slovensku nedosahuje ani dve tretiny spomínaného stavu. Prečo asi mladí ľudia vstupujú do manželstva takmer po tridsiatke, žijú u rodičov, prípadne vo voľných zväzkoch, často bezdetní či s jedným dieťaťom? Odpoveď je prostá, nemajú ekonomické a už vôbec nie sociálne zabezpečenie. Chýba im dostupné bývanie, dokonca niet ani nájomných bytov, istota príjmu, z ktorého by dokázali uživiť nielen seba, ale i prípadnú rodinu a splácať hypotéku, čí nájom. Samozrejme vstupuje tam i ďalšia charakteristická črta súčasnosti u niektorých mladých a to individualizmus, sebectvo a snaha o lepší, len ten „svoj“, život.
Socializmus odhliadnuc od mnohých jeho nedostatkov a pochybení, z ktorých boli najviac kritizované obmedzovanie náboženskej slobody, cestovania, súkromného podnikania, mal aj množstvo nesporných výhod. Predovšetkým to bola istota práce a primeraná, pre mnohých síce nižšia odmena za ňu, dostupné nájomné, či družstevné bývanie, úvery s jednopercentným úrokom, ale tiež novomanželské pôžičky s vysokými odpismi za narodené deti. Pravda, nebolo dosť banánov a aj pomaranče boli len kubánske. Za to bol dostatok lacných, zdravých a najmä našich potravín, ovocia a zeleniny. Bolo by zaujímavé, čo by si, ak by mohli, vybrali dnešní mladí ľudia.

Nepopierateľné sociálne istoty

Sociálne istoty, ktoré doteraz neboli nikde a nikým prekonané, ako právo na prácu, dostupné a skutočne bezplatné zdravotníctvo, školstvo, detské jasle, škôlky za pár korún, platená materská dovolenka, oveľa nižší vek odchodu do dôchodku (žena s dvomi deťmi v 55-roku), jednoducho sociálne zabezpečenie od narodenia až po smrť.

Dostupnosť bývania

Predseda Sme rodina Kollár, sľuboval pred voľbami 25.000 nájomných bytov, n realitou, v tom lepšom prípade, bude tak 250 až 500 ročne, určite však nie viac ak desatina. Ak tento primitívny kapitalizmus porovnáme v tomto smere s tým „zlým a neschopným“ socializmom, tak zistíme, že v rokoch 1971 až 1990 sa v Československu postavilo 1.374.290 bytov, priemerne ročne 68.714 nájomných a družstevných bytov, alebo ak chcete, takmer 23-tisíc bytov ročne len na Slovensku. Čo je však tiež podstatné je ich cena a dostupnosť, ktorá je neporovnateľná pri akýchkoľvek prepočtoch.

Čo sa postavilo za tridsať rokov pred a po roku 1989.

Ak hovoríme o výstavbe bytov, tak popri tom by stálo zato, odpovedať si na otázku, čo sa na Slovensku postavilo, za posledných 30 rokov novodobého kapitalizmu a porovnať to s poslednými 30-tími rokmi socializmu v rokoch 1960 až 1990. Ak by sme chceli len vymenovať názvy významných socialistických stavieb, tak by nám nestačili ani desiatky strán. Vyzeralo by to ako zvelebovanie predchádzajúceho systému a niečo, pre dnešných mladých ľudí úplne nepredstaviteľné. Preto to nebudem robiť, veď dnes už ten čo chce, všetko nájde na internete.
Bez väčších analýz možno však povedať, že od politického a ekonomického prevratu v novembri 89 a vzniku Slovenskej republiky pokiaľ ide verejno-prospešné stavby, sa nepostavilo takmer nič, či v porovnaní s minulosťou, len minimum. Akosi si neviem spomenúť koľko diaľnic a nových ciest, stavieb životného prostredia, priehrad, vodovodov a kanalizácií, základných a stredných škôl, štátnych nemocníc a zariadení sociálnych služieb, kultúrnych domov či zariadení, koľko športovísk pre verejnosť sa postavilo?

Zjednodušené porovnanie dvoch systémov

Základné rozdiely medzi týmito dvoma protikladnými systémami socializmom a kapitalizmom, sú vo forme vlastníctva výrobných prostriedkov, spoločenské, kontra súkromné, v kolektivizme a individualizme, v nahradení morálky a hodnôt konzumným spôsobom života.
Socializmus nebol ani zďaleka ideálny podobne, ako doteraz žiaden spoločenský systém. Rozhodne bol však ľudskejší a pre mladé rodiny a všeobecne ľudí, žičlivejší, ako naša súčasnosť.
Socializmus celkom iste prekonal kapitalizmus v sociálnej starostlivosti o človeka a rodinu. Na strane druhej najväčším výdobytkom kapitalizmu je sloboda. Dalo by sa s tým súhlasiť, keby tam nebolo slovko len. Sloboda len pre vyvolených a tých, čo majú hrubé peňaženky, či veľké bankové kontá.

Voľby ako obraz národa.

Po posledný voľbách som stratil aj zvyšky ilúzií o občianskej vyspelosti a úprimnej snahe ľudí o lepší život na Slovensku. Voliči vládnej koalície si zvolili nielen nekompetentných a nekvalifikovaných lídrov, ale i veľa podvodníkov, zlodejov, morálne a psychicky narušených politikov. Ak je toto obraz národa, tak zbohom Slovensko. Bude isto dlho trvať kým sa národ spamätá, vyspeje a zvolí si na svoje čelo skutočných štátnikov.
Výsledky volieb ukazujú, že príliš veľa občanov rôzneho veku a vzdelania, ešte stále naivne verí sľubom politikov, bez toho aby sa presvedčili o ich skutočnej morálke a ich činoch. Hovorí sa, triezvenie je zo všetkého najťažšie a tak je otázne, kedy a či vôbec volič vytriezvie. Prevláda totiž konzum nad hodnotami a morálkou. Kapitalizmus núti ľudí starať sa len o seba a o svoje blaho. Človek neraz pod nadvládou peňazí je ochotný zaprieť priateľa, brata a dokonca neraz i seba samého.
V takejto atmosfére sa aj nám Socialistom.sk, ťažko presviedča o ideáloch, mravných a morálnych hodnotách, ťažko sa apeluje na česť a charakter. Napriek tomu sa musíme všetci spoločne o to snažiť.

Milan Benkovský, podpredseda hnutia Socialisti.sk


5. 8. 2020
Počujete to ticho…

https://www.noveslovo.sk/c/Pocujete_to_ticho


26. 7. 2020
Vládna personálna spúšť

https://www.noveslovo.sk/c/Vladna_personalna_spust


22. 7. 2020
AKO TO VIDIA SOCIALISTI.SK

SMERUJE SMER SD K ĽAVICI?

Táto strana mala v sobotu svoj „rekonštrukčný“ snem, no nič podstatné sa na ňom nezmenilo. Zvolili nových podpredsedov za Pellegriniho odídencov a doplnili Predsedníctvo v ktorom však zostal sprofanovaný Róbert Kaliňák a Martin Glváč. Preto len naivný človek si môže myslieť, že dôjde k zásadným zmenám smerom doľava.
Výstižné a fundované stanovisko k Smeru SD a jeho snemu, vyjadril politický komentátor a dnes už čestný predseda hnutia Socialisti.sk Eduard Chmelár https://www.hlavnespravy.sk/chmelar-mysli-ze-smer-sa-neposuva-dolava-tom-hovori-robert-fico-skor-ku-konzervativizmu/2236002.
K týmto názorom niet príliš čo dodať. Napriek tomu považujem za potrebné pripomenúť. Fico znovu ohlásil „zásadný obrat doľava“, kde však bola táto strana doterajších, viac ako dvadsať rokov? Každý politológ má však v tom jasno, Smer bol od začiatku stranou tretej cesty s. r. o – čkou otcov zakladateľov a je ňou aj teraz. Ľudia, ani strany sa nemenia, len viac, či menej úspešne, kamuflujú svoje skutočné zámery.
Smer SD nikdy nebol relevantnou ľavicovou stranou. S ľavicou mal spoločné antifašistické hodnoty a presadzovanie sociálnych riešení. To však majú v programe i viaceré stredopravé strany, ako napríklad KDH. Jeho vlastenectvo sa zase často blíži k nacionalizmu SNS. Ešte horšie je to v hodnotových otázkach, kde táto strana dlhodobo kolaboruje s cirkvou, stavia sa za tradičné, rozumej kresťanské hodnoty.
Podobne je to aj vo vzťahu k NATO a USA, ku ktorým Smer SD inklinuje. Jasne to vyjadril prísľubom na výrazné navýšenie výdavkov na zbrojenie vo výške dvoch percent HDP, či nákupom amerických vrtuľníkov a stíhačiek za miliardy eur. Ak kritizuje NATO, tak len za bombardovanie bývalej Juhoslávie, ale ostatné agresie necháva nepovšimnuté. Boli to tiež jeho nominanti Lajčák a Korčok, ktorí z nás robili lokajov USA.
Zásadnou otázkou však je, že Smeru SD nikdy nešlo o zmenu kapitalistického systému, ale len o jeho kozmetické vylepšenie. Podobne to zatiaľ vyzerá aj s Pellegriniho novou stranou Hlas-SD. Občan sa má preto právo pýtať, čo to všetko má spoločné s ľavicou, či sociálnou demokraciou?

POSTUP SOCIALISTOV.SK PRI ĽAVICOVÝCH RIEŠENIACH.

Napriek vyššie uvedenému, protivníkom hnutia Socialisti.sk nie je Smer SD, ani Hlas-SD, keďže sú predsa len bližšie k ľavici, ako všetky ostatné politické strany na Slovensku. Naším jediným nepriateľom, ktorého chceme poraziť je kapitalistický systém a „naša“ súčasná nekompetentná vláda.
Keďže kritikov je dosť, dovoľte upriamiť pozornosť na to, čo chce hnutie Socialisti.sk robiť, najmä v tých oblastiach, ktoré vyššie kritizuje.
Politické hnutie Socialisti.sk je principiálnym, autentickým a hodnotovým ľavicovým hnutím. Sme za výrazné, progresívne zdanenie vysokých príjmov a luxusných majetkov, za radikálne zvýšenie minimálnej mzdy. Zavedieme podiel zamestnancov na zisku firiem a posilníme ochranu ohrozených skupín zamestnancov. Výrazne zvýšime nízke dôchodky. Štátnu pomoc presunieme od stimulov pre zahraničné firmy k podpore pre domácich malých a stredných podnikateľov. V súvislosti s nástupom robotizácie budeme presadzovať 4-dňový pracovný týždeň alebo 6-hodinový pracovný deň. Zároveň otvoríme verejnú diskusiu o nepodmienenom základnom príjme.
Sme za výrazné zníženie výdavkov na zbrojenie maximálne do 1,6 percenta HDP. Ušetrené zdroje nasmerujeme na výstavbu cenovo dostupných bytov pre mladé rodiny, do školstva a zdravotníctva. Kategoricky odmietame prítomnosť cudzích základní a vojakov na území Slovenskej republiky.
Zahraničná politika musí byť vyvážená a orientovaná najmä na spoluprácu s našimi susedmi vo V-4 a EU. Popri tom budeme podporovať priateľské, najmä obchodné vzťahy i s ďalšími krajinami, vrátane Ruska.
ČO NÁS ČAKÁ V NAJBLIŽŠÍCH TÝŽDŇOOCH.

Hnutie Socialisti.sk čaká do jesene dobudovanie štruktúr v krajoch a okresoch, klubov a kontaktných ľudí v obciach a mestách Slovenska. Chceme tiež významne posilniť naše odborné zázemie a to cestou budovania odborných sekcií, do istej miery kopírujúcich jednotlivé vládne rezorty a sekcie žien, mladých ľudí a menšín. Boli by sme radi, aby sa na ich práci podieľali i nezávislí odborníci a sympatizanti hnutia.


VIAC O NÁZOROCH hnutia Socialisti.sk nájdete na našej FB stránke Socialisti.sk, na osobnom profile: Artur Bekmatov (predseda hnutia), Milan Benkovský, ako i v mojich článkoch v Slove – www.noveslovo.sk

AK SÚHLASÍTE s týmito názormi zdieľajte tento článok a ak sa chcete zapojiť ako člen, sympatizant, či nezávislý odborník píšte na milanbenk@gmail.com , všetkým odpoviem.

22. 7. 2020

Milan Benkovský
podpredseda hnutia Socialisti.sk

sk_SKSK