Viac ako milión pracujúcich je u nás ohrozených chudobou počas dôchodku vďaka nízkym platom

Odzvoňme lacnej pracovnej sile na Slovensku.
Slovensko v oblasti vynakladania prostriedkov na sociálnu starostlivosť patrí na chvost v EÚ, čo sa musí zmeniť aj z toho hľadiska, že Slováci sú ohrození následnou chudobou v dôchodkovom veku, lebo jedným z hlavných dôvodov sú nízke mzdy. Celkovo je na Slovensku ohrozených až skoro 50% pracujúcich, ktorí zarábajú pod 700 Eur, čo je na Slovensku viac ako milión zamestnancov. To znamená, že keď títo pracujúci zarábajú dlhodobo pod 700 Eur mesačne, tak ich budúci dôchodok môže byť niekde na úrovni 330 Eur, čo je pod hranicou chudoby.

Jedným z riešení zvyšovania platov pre pracujúcich v kapitalizme je posilňovanie odborov a kolektívneho vyjednávania a zastúpenia pracujúcich v zamestnaneckých radách firiem. Na Slovensku je pokrytých kolektívnou zmluvou len približne 35% pracujúcich, v takých štátoch ako napr. Belgicko, Rakúsko, Francúzsko, Fínsko, Švédsko je to od 90% ku pomaly 100%.

Kolektívne zmluvy sa musia vzťahovať na sektory a musia zastrešovať všetkých zamestnancov, bez ohľadu, či sú členmi odborov, alebo nie. Musíme tlačiť na rozširovanie platnosti kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa. Pre porovnanie v Čechách je okolo 12% pracujúcich v odboroch, no kolektívne zmluvy zastrešujú až 50% pracujúcich.

Tým, že zvýšime rapídne podiel pracujúcich, ktorí sú zastrešovaní kolektívnou zmluvou na Slovensku, posilníme postavenie pracujúcich, ktorí tak nebudú osamelo stáť zoči voči firmám a tým pádom majú hneď horšie postavenie presadiť si nejakú adekvátnu výplatu. Pracujúci budú mať tak cez sektorové kolektívne vyjednávanie silnejšiu pozíciu presadiť adekvátne zvyšovanie platov pre väčšinu pracujúcich. Tak isto pracujúci musia začať tlačiť na zamestnávateľov cez protesty a štrajky, čo musí byť ich účinná zbraň.

Naša vláda sa vytešuje, ako klesá nezamestnanosť, no už im nevadí, v akých otrasných podmienkach musia pracovať naši pracujúci a za aké smiešne mzdy. Zo Slovenska sa stala lacná montovňa, kde naša vláda predhadzuje našich pracujúcich rôznym zahraničným korporáciám, ale aj tým domácim, ako lacnú pracovnú silu, ktorú žmýkajú pre vlastné vysoké zisky, ktoré si delí úzka skupina akcionárov, pánov manažérov, riaditeľov, vlastníkov…

Nedávajme hlavu do piesku!

Naozaj máte stále pocit, že kapitalizmus je ten pravý spravodlivý systém, ktorý praje väčšine spoločnosti? Oni astronomicky bohatnú a my stále klesáme, alebo sa držíme na štandardne zlej úrovni… Ako môžeme naďalej trpieť toto poddanstvo? Veď úzka svetová oligarchia disponuje takým množstvom prostriedkov, že už im nekonkuruje ani väčšina štátov sveta!

Čo navrhujú vlastníci väčšinového kapitálu na “zvýšenie zamestnanosti a platov“ pre vykorisťovanú väčšinu Slovákov…napr. zrušenie minimálnej mzdy, privatizácia, deregulácia všetkých odvetví, zníženie odvodov, či nezvyšovanie minimálnej mzdy…

Tieto opatrenia pomáhali a vždy budú pomáhať iba im, nikdy nie nám! Majú plné reči o odstránení chudoby, no práve oni sú jej príčinou. Ako môžeme dopustiť, aby niektorí jednotlivci vlastnili toľko majetku, ktorý neposkladá dokopy ani 70-80% Slovákov… Zmieriť sa s týmto stavom znamená poprieť všetko ľudské a nechať voľnú ruku zlu! Títo ľudia vždy hľadeli na seba a nám hádzali len zbytky, aby sme sa medzi sebou o ne pobili a ešte ich za to milovali, že nám vôbec niečo hodili.

Chce to ale odstránenie systému s jeho mechanizmom, odstránenie jednotlivcov bez odstránenia pôvodcu nič nerieši. Na ich miesto by prišli ďalší, ktorí by hrabali a vykorisťovali.

Na konci februára čakajú Slovensko voľby. Aj na Slovensku kandiduje do volieb autentická antikapitalistická ľavica Socialisti.sk, na ktorej kandidátke kandidujú aj členovia VZDORu-strany práce a Frontu ľavicovej mládeže.

Preto aj na Slovensku máte šancu rozhodnúť o tom, aby sa autentická antikapitalistická ľavica dostala do parlamentu a začala posúvať Slovensko doľava, alebo nás čaká vláda neoliberálnej a konzervatívnej pravice, či vlády Smeru-SD, závislej od podpory fašistov!

Nedopusťme takéto scenáre, podporme jedinú spoločnú autentickú ľavicovú kandidátku Socialistov.sk ! Preto rozhodnime sa správne, voľme ľavicový reštart pre Slovensko, ktorý má číslo 25 !

Mgr. Miroslav Pomajdík ( VZDOR-strana práce )- Kandidát č. 14 na kandidátke strany Socialisti.sk

sk_SKSK